Περίληψη: | ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Από το 1800 όπου εμφανίστηκε η νοσηλευτική ενδυμασία έως και σήμερα, έχει υποστεί πολλές αλλαγές ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη πρακτικότητα και ευελιξία στην νοσηλευτική εργασία. Η ενδυμασία αυτή βέβαια, όσο και να φαίνεται παράδοξο, έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ασθενή προκαλώντας την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μόνο στο αντίκρισμα της.
ΣΚΟΠΟΣ:Nα διαπιστώσουμε και να συγκρίνουμε τις απόψεις των πολιτών σε Ελλάδα και Δανία ,σχετικά με την επιρροή της νοσοκομειακής ενδυμασίας στην υγεία του ασθενή.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ :Για την βιβλιογραφική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα άρθρα από μηχανές αναζήτησης καθώς και από σύγχρονα συγγράμματα. Όσον αφόρα την διεξαγωγή της έρευνας κατασκευάστηκε, μετά από προσωπική εργασία και καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή, ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε σε Έλληνες και Δανούς πολίτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 20.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :Συνολικά το δείγμα μας αποτελούνταν από 246 απαντημένα ερωτηματολόγια εκ των οποίων το 55% απαντήθηκε από γυναίκες ,ενώ το 53% απαντήθηκε από ηλικίες μεταξύ 19-30 χρόνων . Παραπάνω από το μισό του συνολικού δείγματος αντιπροσωπεύεται από φοιτητές καθώς ήταν πιο εύκολο να τους προσεγγίσουμε. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από άτομα του οικογενειακού και φιλικού μας περιβάλλοντος αλλά και από τυχαίους πολίτες που βρίσκονταν σε κεντρικές πλατείες. Επίσης το 68% του δείγματος αποτελούν μόνιμοι κάτοικοι αστικών περιοχών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία του δείγματος και των δυο χωρών προτιμά το λευκό χρώμα στην νοσηλευτική ενδυμασία. Παρατηρήθηκε αντίθεση των απόψεων των δυο χωρών όσον αφορά τα συναισθήματα που προκαλεί η νοσηλευτική στολή , με τους Δανούς να είναι θετικότεροι ως προς το αντίκρισμά της . Τέλος, στο κύριο ερώτημα της έρευνας μας αν η νοσοκομειακή στολή επηρεάζει την υγεία του ασθενή, οι Δανοί πολίτες φαίνεται να διαφωνούν σε αυτό, ενώ από το ελληνικό δείγμα πολλοί πιστεύουν πως η ενδυμασία επηρεάζει την εξέλιξη της υγείας του ασθενή.
|