Περίληψη: | ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να διερευνηθεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ως ασθένεια και να αναλυθεί ο ρόλος του νοσηλευτή σε ασθενείς που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Αρχικά, παρουσιάζονται τα γενικά στοιχεία του σακχαρώδη διαβήτη, όπου γίνεται μια ιστορική αναδρομή της νόσου, παρατίθεται ο ορισμός και η έννοια του σακχαρώδη διαβήτη και η ταξινόμηση της ασθένειας. Στην συνέχεια, παρουσιάζονται οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη και οι επιπλοκές αυτού. Επιπλέον, περιγράφονται οι διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις του σακχαρώδη διαβήτη και η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη μέσω φαρμακευτικής αγωγής, υγειονοδιαιτητικής αγωγής, σωματικής άσκησης, σχημάτων ινσουλινοθεραπείας και εκπαίδευσης του ατόμου. Ακόμη, παρουσιάζονται οι νοσηλευτικές προσεγγίσεις των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, ο ρόλος του νοσηλευτή στην φροντίδα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και ειδικότερα το νοσηλευτικό ιστορικό υγείας, η φυσική εξέταση, ο συμβουλευτικός και εκπαιδευτικός ρόλος, η ψυχολογική υποστήριξη και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στην κοινότητα και η νοσηλευτική πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Η εργασία ολοκληρώνεται με την νοσηλευτική διεργασία και την παρουσίαση και ανάλυση δυο κλινικών περιστατικών.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε έγκυρες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όπως επίσης χρησιμοποιήθηκαν χρήσιμες πληροφορίες από βιβλία. Το υλικό της μελέτης αποτέλεσαν επιλεγμένα βιβλία και άρθρα δημοσιευμένα στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι κλινικοί και οι κοινοτικοί νοσηλευτές θα πρέπει να συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της φροντίδας των παιδιών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Η φροντίδα αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει και τη στενή παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για την πρόληψη των επεισοδίων απορρύθμισης του διαβήτη.
|