Πρακτικές εκπαιδευτικές εφαρμογές για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία-δυσγραφία-αυτισμό) σε συνδυασμό με ψυχολογική παρέμβαση.

Ο Αυτισμός, η Δυσλεξία, η Δυσγραφία και η Δυσπραξία αποτελούν αναπτυξιακές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή ψυχολογική, και ψυχοκίνησιακή ανάπτυξη και λειτουργία του ατόμου καθότι προσβάλλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) του εγκεφάλου. Οι διαταραχές του φάσματος το...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Χρυσικοπούλου, Ελένη, Τσιρίκος, Δημήτριος
Μορφή: Πτυχιακή Εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: Πανεπιστήμιο Πατρών 2020
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/21489
Περιγραφή
Περίληψη:Ο Αυτισμός, η Δυσλεξία, η Δυσγραφία και η Δυσπραξία αποτελούν αναπτυξιακές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή ψυχολογική, και ψυχοκίνησιακή ανάπτυξη και λειτουργία του ατόμου καθότι προσβάλλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) του εγκεφάλου. Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αποτελούνται από μια ομάδα νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών με δια βίου αποτελέσματα. Ο αυτισμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό για ασαφείς λόγους. Ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αύξηση των ατόμων που διαγιγνώσκονται με αυτισμό, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους νοσηλευτές να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι να καλύψουν τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυτού του ειδικού πληθυσμού. Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σχετίζεται, αλλά δεν περιορίζεται, με σημαντικές βλάβες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, τη μάθηση, τη χρήση της γλώσσας και της ομιλίας και τα επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς. Η αιτιολογία του αυτισμού αποτελείται από πολυπαραγοντικά γεγονότα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη γενετική. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC, 2014), ο αυτισμός επηρεάζει σήμερα 1 στα 68 παιδιά, με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στα αγόρια σε αναλογία 1:42. Αν και η επιστήμη έχει κερδίσει έδαφος για τον εντοπισμό των αιτίων του αυτισμού, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η φροντίδα και η διαχείριση των ατόμων με αυτισμό, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές (RN) και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.