Περίληψη: | Η παρούσα πτυχιακή έχει ως σκοπό να θίξει το ζήτημα της άμβλωσης. Η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης αποτελεί έναν διαχρονικό προβληματισμό που ξεκινά από την αρχαιότητα μέχρι και το σήμερα. Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη το πρώτο είναι το ανασκοπικό και το δεύτερο το ερευνητικό.
Στο πρώτο μέρος δίνεται ο ορισμός της άμβλωσης, η διαδικασία της γονιμοποίησης και οι μέθοδοι που είναι διαθέσιμοι. Επίσης, εξετάζεται το ιστορικό υπόβαθρο των εκτρώσεων, αρχίζοντας από την αρχαιότητα και καταλήγοντας στην σημερινή πραγματικότητα. Γίνεται αναφορά στην νομοθεσία, στα δικαιώματα της εγκύου και στις υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στην ενδιαφερόμενη γυναίκα και το έμβρυο. Ακόμα παρουσιάζονται ηθικά διλήμματα που μαστίζουν την κοινότητα και ψυχολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν κατά την εκτρωτική διαδικασία στην μητέρα και τους γύρω της.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, το οποίο είναι το ερευνητικό, πραγματοποιήθηκε μία έρευνα με τον διαμοιρασμό ερωτηματολογίου σε φοιτητές Νοσηλευτικής 1ου, 2ου και 3ου έτους. Στόχος της έρευνας είναι μέσω των απαντήσεων να διεξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις απόψεις και τις πεποιθήσεις των ερωτηθέντων απέναντι το θέμα των αμβλώσεων. Σε πρώτη φάση αποσαφηνίζεται με κάθε λεπτομέρεια η μέθοδος της έρευνας και τρόπος που πραγματοποιήθηκε, οι περιορισμοί και οι δυσκολίες. Τέλος, αναλύονται τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα ποσοστά των απαντήσεων και γίνονται συσχετίσεις και σχολιασμός αυτών ώστε να οδηγηθούμε σε σαφή συμπεράσματα.
|