Περίληψη: | νευρώνει τους μιμικούς μύες του προσώπου, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με την ικανότητα έκφρασης των συναισθημάτων του ανθρώπου. Η πάρεση του προσωπικού νεύρου επιφέρει προοδευτική αδυναμία των μυών του προσώπου έως και πλήρη παράλυση αυτών, επίσης μπορεί να προκληθεί από κεντρική βλάβη (θρόμβωση, εγκεφαλική αιμορραγία) ή από περιφερική (ψύξη, κάκωση, φλεγμονή). Η διαταραχή αυτή απασχόλησε τους ειδικούς αρχικά λόγω της αισθητικής δυσμορφίας αλλά και της λειτουργικής διαταραχής, η οποία είναι και μια διαταραχή επικοινωνίας, καθώς η μη λεκτική μορφή συνεννόησης στηρίζεται στις στιγμιαίες αλλαγές της έκφρασης του προσώπου.
Σκοπός: Η παρουσίαση των φυσιοθεραπευτικών μεθόδων αποκατάστασης, όπως οι ασκήσεις Gross (ασκήσεις-κινήσεις των μυών του προσώπου), ο ηλεκτρικός ερεθισμός (electrical stimulation), η νευρομυίκή επανεκπαίδευση και των εναλλακτικών μεθόδων όπως ο βελονισμός.
Μεθοδολογία: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνητικών άρθρων και επιστημονικών βιβλίων στις διάφορες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και στις βιβλιοθήκες, βάσει λέξεων-κλειδιά.
Συμπεράσματα: Μία πληθώρα μελετών υποστηρίζει την ευεργετική δράση των υπό μελέτη φυσικοθεραπευτικών τεχνικών και γενικότερα των φυσικοθεραπευτικών μεθόδων (όπως η βιοανάδραση με ή χωρίς καθρέπτη, η κινησιοθεραπεία, το μασάζ και η ηλεκτρο-θερμοθεραπεία). Ο ηλεκτρικός ερεθισμός και η νευρομυϊκή επανεκπαίδευση αποτελούν υποσχόμενες μεθόδους με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενώ παρά την ευρεία χρήση του βελονισμού/ηλεκτροβελονισμού, υπάρχει ανάγκη για διεξαγωγή υψηλότερης ποιότητας τυχαιοποιημένων δοκιμών.
|