Περίληψη: | Σκοπός: Κύριος σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της οσφυαλγίας σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και στην ποιότητα ζωής Ελλήνων που πάσχουν.
Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα (εθελοντές) που έπασχαν από οσφυαλγία, και οι οποίοι προήλθαν από διάφορα κέντρα, όπως νοσοκομεία, φυσικοθεραπευτήρια αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον των σπουδαστών των περιοχών Αχαϊας, …….Το κριτήριο εισαγωγής στην έρευνα που έπρεπε να πληρούν οι συμμετέχοντες ήταν η αντιμετώπιση οσφυαλγίας (ή/και ισχιαλγίας) για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδες το τελευταίο δίμηνο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν με αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν μία φόρμα αξιολόγησης των συμπτωμάτων & κλινικών σημείων τους. Στη συνέχεια κλίθηκαν να συμπληρώσουν αξιόπιστα εργαλεία καταγραφής της οσφυαλγίας με την μορφή 6 αυτοαναφερόμενων ερωτηματολογίων που καλύπτουν τον σκοπό της έρευνας. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με περιγραφική και στατιστική ανάλυση (συντελεστή συσχέτισης Pearson).
Αποτελέσματα: Από τους 40 εθελοντές (18 άνδρες και 22 γυναίκες με Μ.Ο. ηλικίας 43,63±13,37 το 50% δήλωσε ότι μένει σε αστική περιοχή και το 37% είχε τελειώσει το δημοτικό, ενώ το 52,5% δήλωσε ότι είναι παντρεμένοι. Όσο αναφορά την οσφυαλγία, το 42,5% ανέφερε ότι έχει υποστεί κλινοστατισμό, το 100% ότι είχαν επισκεφτεί έναν ειδικευμένο ιατρό και το 97,5% ότι έχει ακολουθήσει κάποια μορφή θεραπείας. Όσο αναφορά τα αυτοαναφερόμενα ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι ο μέσος όρος της μέσης έντασης του πόνου στην οσφύ είναι 31,28±32,047 το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της μέσης έντασης του πόνου στο πόδι, το οποίο φτάνει στο 18,36±26,56. Επίσης ο μέσος όρος στην υποκλίμακα άγχους είναι 6,02±3,46 και στην υποκλίμακα κατάθλιψης ο μέσος όρος είναι 5,82±3,75, υποδηλώνοντας την ύπαρξη άγχους και κατάθλιψης στα άτομα της μελέτης, με υψηλότερα κατά μέσο όρο επίπεδα άγχους. Στο SF-12 Physical subscore παρατηρείται μέσος όρος 35,27±11,75 ενώ στο SF-12 Mental subscore 45,52±8,94 το οποίο είναι υψηλότερο, γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχουν λειτουργικοί περιορισμοί που είναι αποτέλεσμα της σωματικής και ψυχικής υγείας. To 60% ανέφερε αριστερό οσφυικό πόνο, ένα 70% πόνο στην δεξιά οσφυική περιοχή, το 45% ανέφερε πόνους στην περιοχή του αριστερού γλουτού ενώ ποσοστό 60% στην περιοχή δεξιού γλουτού και 35% των ατόμων ανέφερε πόνους στην περιοχή δεξιού οπίσθιου μηρού. Όσον αφορά τώρα την στατιστική ανάλυση προέκυψαν τα εξής: η Μέση Ένταση Πόνου (VAS) παρουσιάζει Aρνητική μετρίως ισχυρή Συσχέτιση με την μεταβλητή Ψυχικής Υγείας SF-12, με r=-0,395. H Μέση Ένταση Πόνου (VAS) παρουσιάζει Θετική μετρίως ισχυρή Συσχέτιση με την Κλίμακα HAD - Υποκλίμακα Άγχους, με r=0,313. H Μέση Ένταση Πόνου (VAS) παρουσιάζει Θετική σχετικά ισχυρή Συσχέτιση με την Κλίμακα HAD - Υποκλίμακα Κατάθλιψης, με r=0,487. H μεταβλητή Προηγούμενα Επεισόδια παρουσιάζει Θετική μετρίως ισχυρή Συσχέτιση με την Κλίμακα HAD - Υποκλίμακα Άγχους, με r=0,363.
Συμπεράσματα: Το άγχος και η κατάθλιψη, το χαμηλό εισόδημα, η κοινωνική απομόνωση, η κινησιοφοβία αποτελούν ψυχοκοινωνικούς παράγοντες συμβάλλουν στην επιμονή της οσφυαλγίας.Από έρευνες του εξωτερικού και της Ελλάδας προέκυψε ότι τα άτομα με οσφυαλγία παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, κοινωνικής απομόνωσης με αποτέλεσμα να συνεπάγεται και η μείωση της λειτουργικότητας τους. Προκύπτει, πως το ζήτημα της οσφυαλγίας είναι ένα πολυσύνθετο με ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ψυχική και κοινωνική του ζωή του ατόμου και απαιτεί συνεργασία με περισσότερες ειδικοτήτες ιατρών.
|