Η επίδραση των τεχνικών μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης στην ελαστικότητα των οπίσθιων μηριαίων: η περίπτωση του αφρώδους ρόλου (Blackroll) και των τεχνικών IASTM (Instrument assisted soft-tissue mobilization)

Η θλάση των οπίσθιων μηριαίων μυών είναι ένας αρκετά συχνός τραυματισμός, ο οποίος ταλαιπωρεί κυρίως αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα ταχυδύναμης, όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, άλματα, ταχύτητες κ.α. Σκοπός της έρευνας συγκροτεί η ενδεχομένη μεταβολή της ελαστικότητας των οπίσθιων μ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Καραγιάννης, Νικόλαος Α.Μ. 1723, Λιόσης, Αναστάσιος Α.Μ. 1790
Άλλοι συγγραφείς: Φουσέκης, Κωνσταντίνος
Μορφή: Πτυχιακή Εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2017
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/21913
Περιγραφή
Περίληψη:Η θλάση των οπίσθιων μηριαίων μυών είναι ένας αρκετά συχνός τραυματισμός, ο οποίος ταλαιπωρεί κυρίως αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα ταχυδύναμης, όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, άλματα, ταχύτητες κ.α. Σκοπός της έρευνας συγκροτεί η ενδεχομένη μεταβολή της ελαστικότητας των οπίσθιων μηριαίων μέσω δυο θεραπευτικών παρεμβάσεων ERGON IASTM Technique και Foam Rolling. Μέσω της σύγκρισης των δυο τεχνικών θα διερευνηθεί ποια από τις δυο τεχνικές είναι αποτελεσματικότερη στην βελτίωση της ελαστικότητας των οπίσθιων μηριαίων. Μεθοδολογία Χρησιμοποιήσαμε ένα αφρώδες ρολό της εταιρίας Βlackroll και εργαλεία IASTM της εταιρίας Smart Tools. Για την πραγματοποίηση των μετρήσεων χρησιμοποιήθηκε ένα κλασσικό γωνιόμετρο για μέτρηση της γωνίας των αρθρώσεων και ένα ηλεκτρονικό γωνιόμετρο το οποίο ήταν από την εφαρμογή Goniometer του App Store της Αpple. Συμπεράσματα Όπως φαίνεται από τις συγκρίσεις και οι δυο παρεμβάσεις (BLACKROLL-ERGON IASTM) οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της ελαστικότητας σε όλες τις μετρήσεις (sit and reach, ισχίο, γόνατο). H ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η ERGON IASTM Technique οδήγησε σε μεγαλύτερη βελτίωση σε όλες τις μετρήσεις συγκριτικά με την BLACKROLL αλλά αυτή η διαφορά αυτή ήταν σημαντική μόνο στις κλασικές μετρήσεις ελαστικότητας του γόνατος (p=0.022) ενώ προσέγγισε την στατιστική σημαντικότητα στην μέτρηση του γόνατος με την ηλεκτρογωνιομέτρηση (p=0.067).