Περίληψη: | Η πτυχιακή μας εργασία αναφέρεται στην αξιολόγηση ενός ήδη ολοκληρωμένου συστήματος που περιλαμβάνει την συλλογή κειμένων βιοϊατρικού περιεχομένου. Έτσι το σύστημα αυτό περιλαμβάνει την ευκαιρία συλλογής άρθρων από διαδικτυακές πηγές, την ανάλυσή τους με εργαλεία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και τον προσδιορισμό των εννοιών που παρουσιάζονται, με σκοπό την υποστήριξη ερωτημάτων από χρήστες.
Για τους παραπάνω λόγους πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση στο σύστημα BioSite που αποτελείται από έξι υποσυστήματα ώστε η διαδοχική εκτέλεση τους να συγκεντρώνει κείμενα από την PubMed Central βιβλιοθήκη, τα επεξεργάζεται και τα αποθηκεύει σε τοπική βάση.
Το BioSite αναλύει τα άρθρα με τη βοήθεια εργαλείων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, με προσανατολισμό την ανάλυση τους ως προς το βιοϊατρικό περιεχόμενο. Αφού γίνει η κατάλληλη ανάλυση, εισάγει την πληροφορία για τις έννοιες που προσδιορίστηκαν με κατάλληλη μορφή στην οντολογία του συστήματος, που αποτελεί συνένωση και επέκταση οντολογιών του βιοϊατρικού τομέα.
Στην συνέχεια εφαρμόζει αλγόριθμους κατηγοριοποίησης των άρθρων, για την ταξινόμηση τους σε ομάδες ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Όλη η πληροφορία που προκύπτει, χρησιμοποιείται για την υποστήριξη αναζητήσεων άρθρων και απάντησης σε ερωτήματα χρηστών μέσω της ιστοσελίδας του συστήματος.
Οι χρήστες χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα του συστήματος μπορούν να αναζητήσουν άρθρα, να βρουν τα άρθρα του συγγραφέα που τους ενδιαφέρει ή άρθρα συγκεκριμένης ημερομηνίας έκδοσης. Μπορούν να θέσουν ερωτήματα σε φυσική γλώσσα ή σε βιοϊατρικούς όρους όπως σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων όπως αυτής της Google και να πάρουν ως απαντήσεις τα σχετικά άρθρα που συνάδουν με το ερώτημα που έθεσαν. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν όμοια με το άρθρο που τους ενδιαφέρει άρθρα, όσον αφορά το περιεχόμενο τους από βιοϊατρική σκοπιά.
Οι 400 σπουδαστές που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα για την αξιολόγηση της ευχρηστίας και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, εξοικειώθηκαν πολύ σύντομα στη χρήση του αφού είχαν και τις κατάλληλες γνώσεις διερεύνησης ιατρικών βάσεων δεδομένων που διδάσκονται στα πλαίσια των μαθημάτων τους που αφορούν την ιατρική πληροφορική και την μεθοδολογία έρευνας. Το τελικό σύστημα με την εφαρμογή όλων των υποσυστημάτων του όπως χρησιμοποιήθηκε από δύο διαδοχικά έτη σπουδών των φοιτητών του τμήματος Φυσιοθεραπείας και τέσσερα συνολικά εξάμηνα φοίτησης, αποδείχθηκε ότι καλύπτει όλες τις απαιτήσεις που τέθηκαν, όπως φαίνεται και από την αξιολόγηση της λειτουργίας του.
|