Περίληψη: | ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η τεχνολογία είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη ζωή καθώς βρίσκει εφαρμογές σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, από τη βιομηχανία μέχρι και τη ψυχαγωγία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην εφεύρεση πολυάριθμων ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες κατακλύζουν τις οικίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους εργασιακούς χώρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτίθενται ανεξέλεγκτα σε πολυάριθμες ηλεκτρονικές συσκευές, γεγονός που οδηγεί στην υπέρμετρη χρήση των συγκεκριμένων συσκευών ακόμη και από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της συσχέτισης μεταξύ της χρήσης των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και της μυοσκελετικής ανάπτυξης και υγείας των παιδιών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μελετηθούν τα οφέλη της σωματικής άσκησης, οι προτεινόμενες εργονομικές παρεμβάσεις, καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συνετή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μηχανών αναζήτησης επιστημονικής αρθρογραφίας, όπως PubMed, Google Scholar, Scopus κτλ. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν άρθρα, συστηματικές αναλύσεις και ανασκοπήσεις δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά κυρίως στην αγγλική γλώσσα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αρχικά μελετήθηκαν οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στη ψυχοκοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι αρνητικές επιδράσεις που προκύπτουν από τη λανθασμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στη μυοσκελετική ανάπτυξη των νέων. Τέλος, αναζητήθηκαν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των μυοσκελετικών διαταραχών κατά την παιδική ηλικία. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάζουν ότι τα παιδιά συνήθως διατηρούν λανθασμένη στάση σώματος κατά την ενασχόλησή τους με ηλεκτρονικές συσκευές, η οποία προκαλεί μυοσκελετικές ενοχλήσεις στις περιοχές του αυχένα και της ράχης κυρίως. Η άθληση κατά την παιδική ηλικία αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης μυοσκελετικών παθήσεων καθώς εμμέσως μειώνει τον χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με τις ηλεκτρονικές συσκευές και παράλληλα αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή που είναι απαραίτητες για τη σωστή στήριξη του σώματος. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να μεριμνούν για τη διατήρηση της σωστής στάσης σώματος των παιδιών κατά την ενασχόλησή τους με τα ψηφιακά μέσα. Η φυσιοθεραπεία φαίνεται να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση από τον πόνο ο οποίος προέρχεται από τις παρατεταμένες και λανθασμένες στάσεις σώματος. Επιπλέον, ο φυσιοθεραπευτής είναι σε θέση να κατευθύνει τα παιδιά προκειμένου να διατηρούν μία καλύτερη στάση σώματος όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές προς αποφυγή τραυματισμών και μακροχρόνιων ενοχλήσεων, καθώς και για την εξασφάλιση της σωστής μυοσκελετικής τους ανάπτυξης.
|