Περίληψη: | ΣΚΟΠΟΣ: Οι κλίμακες Lysholm Score (LS) και Tegner Activity Scale (TAS) αποτελούν δύο ευρέως διαδεδομένα, αυτό-αναφερόμενα μέσα αξιολόγησης της λειτουργικότητας και του επιπέδου δραστηριότητας του ατόμου, σε διάφορες παθολογίες του γόνατος, με έμφαση στους τραυματισμούς των μαλακών μορίων. Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι η μετάφραση και η διαπολιτισμική διασκευή των δύο κλιμάκων στην ελληνική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου της αξιοπιστίας και εγκυρότητας σε Έλληνες ασθενείς με παθολογία στα μαλακά μόρια του γόνατος.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η μετάφραση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με γνώμονα διεθνείς, κατευθυντήριες γραμμές για την διαπολιτισμική διασκευή ερωτηματολογίων, χρησιμοποιώντας μετάφραση και επανα-μετάφραση από τέσσερις Έλληνες ‘μεταφραστές’. Πενήντα-πέντε ασθενείς (32 άνδρες, 23 γυναίκες, μέσο όρο ηλικίας: 24 ±7 έτη, εύρος: 17-54 ετών), με ποικίλες παθολογίες στο γόνατο, συμπλήρωσαν τις δύο ελληνικές εκδόσεις των κλιμάκων LS και TAS, μαζί με τις ελληνικές εκδόσεις των ερωτηματολογίων: Υποκειμενική Φόρμα Αξιολόγησης Γόνατος (International Knee Documentation Committee “IKDC”), το Ερωτηματολόγιο Παθήσεων Άρθρωσης Γόνατος – Κλίμακα Καθημερινών Δραστηριοτήτων (Knee Outcome Survey Activities of Daily Living Scale “KOS-ADLS”) και την Κλίμακα Γόνατος Οξφόρδης (Oxford Knee Score “OKS”). Η αξιοπιστία επαναλαμβανόμενων μετρήσεων εκτιμήθηκε μέσω του συντελεστή συσχέτισης (Intraclass Correlation Coefficient “ICC”) σε 53 ασθενείς (96%), οι οποίοι συμπλήρωσαν ξανά τα δύο ερωτηματολόγια εντός 48-72 ωρών, ώστε μέσα σε αυτό το διάστημα να απέχουν από κάθε μορφή θεραπείας. Η αξιοπιστία εσωτερικής συνέπειας για την LS μετρήθηκε χρησιμοποιώντας το συντελεστή Cronbach's alpha και η εγκυρότητα έναντι κριτηρίου αξιολογήθηκε με τον συντελεστή συσχέτισης Pearson’s (r) συγκριτικά με τα ερωτηματολόγια IKDC, KOS-ADLS και OKS.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η διαδικασία της διαπολιτισμικής διασκευής πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, χωρίς προβλήματα. Η εγκυρότητα έναντι κριτηρίου των LS και TAS (μετά τον τραυματισμό) έδειξε μέτριους έως υψηλούς συσχετισμούς με τις κλίμακες IKDC και KOS-ADLS (με διακύμανση του Pearson r=0,61-0,71 και r=0,64-0,73, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας καλή εγκυρότητα κριτηρίου. Ωστόσο, υπήρξαν χαμηλοί συσχετισμοί μεταξύ των δύο ερωτηματολογίων και της κλίμακας OKS (r=0,14-0,19). Η αξιοπιστία εσωτερικής συνέπειας εξετάστηκε μόνο για την κλίμακα LS και αποδείχτηκε υψηλή (α: 0.779). Η αξιοπιστία μεταξύ επαναλαμβανόμενων μετρήσεων ήταν υψηλή και για τα δύο ερωτηματολόγια (LS: ICC = 0.950 και TAS πριν και μετά τον τραυματισμό: ICC = 0,877 και 0,876, αντίστοιχα).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η διαπολιτισμική διασκευή, αξιοπιστία και η εγκυρότητα των LS και TAS ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Τα ερωτηματολόγια συνιστώνται για την αξιολόγηση των κακώσεων των μαλακών μορίων του γόνατος, τόσο στην κλινική πράξη όσο και στην έρευνα ανά την Ελληνική επικράτεια.
|