Περίληψη: | Εισαγωγή: Η γνωστική και συναισθηματική ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα μιας οντότητας αφενός να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα ενός τρίτου και αφετέρου να τοποθετείται στην θέση του άλλου βιώνοντας τα συναισθήματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες υγείας, η ύπαρξη θεραπευτικής ενσυναίσθησης, ενισχύει την αλληλεπίδραση του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, αλλά και τις επικοινωνιακές δεξιότητες των θεραπευτών, συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της ανθρωποκεντρικής παροχής υγείας και βελτιώνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των επιπέδων ενσυναίσθησης των φοιτητών Φυσικοθεραπείας, με την χρήση της κλίμακας Toronto Composite Empathy Scale (TCES). Επίσης, απώτερος σκοπός των ερευνητών είναι να διερευνηθεί εάν τα επίπεδα ενσυναίσθησης επηρεάζονται ανάλογα με το φύλο και το έτος σπουδών των φοιτητών.
Μεθοδολογία: Το είδος της μελέτης που θα διεξαχθεί είναι μη πειραματική-μη τυχαιοποιημένη μελέτη, διότι οι συμμετέχοντες που θα επιλεχθούν θα είναι φοιτητές Φυσικοθεραπείας, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα συναινούν σχετικά με την συμμετοχή τους στην παρούσα έρευνα. Η παρούσα μελέτη θα γίνει με εξ αποστάσεως μεθόδους και για αυτό τα ερωτηματολόγια θα σταλούν σε ηλεκτρονική μορφή, εφόσον διαμορφωθούν με την χρήση του λογισμικού Google Docs, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των συμμετεχόντων. Επιλογικά, η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση του λογισμικού IBM SPSS Statistics 25, προκειμένου να αξιολογηθεί αφενός η ικανότητα ενσυναίσθησης των φοιτητών Φυσικοθεραπείας και αφετέρου εάν τα επίπεδα ενσυναίσθησης επηρεάζονται ανάλογα με το φύλο και το έτος σπουδών.
Αποτελέσματα: Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 145 συμμετέχοντες, εκ των οποίων μόνο οι 115 πληρούσαν τα κριτήρια εισόδου στην έρευνα. Μετά από την διενέργεια του t test φάνηκε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των επιπέδων ενσυναίσθησης με το φύλο [ t (113) = 0,14 , P > 0,05 ]. Ταυτόχρονα, υπολογίζοντας τον συντελεστή συσχέτισης του Pearson, φάνηκε ότι το έτος σπουδών των φοιτητών δεν αποτελεί παράγοντα διαφοροποίησης των επιπέδων ενσυναίσθησης [Pearson correlation r = +0,1 ].
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το φύλο και το έτος σπουδών των φοιτητών, δεν αποτελούν παράγοντες διαφοροποίησης των επιπέδων ενσυναίσθησης. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για το αν πράγματι το φύλο και το έτος σπουδών επηρεάζουν την ικανότητα ενσυναίσθησης, διότι στην παρούσα έρευνα ο αριθμός του δείγματος είναι περιορισμένος. Τέλος, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό προτείνεται αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων για την ανάδειξη αυτής της αξίας στους φοιτητές.
|