Περίληψη: | ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Διαβητική Περιφερική Νευροπάθεια (ΔΠΝ) είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη, που επιδρά στα αισθητηριακά, αυτόνομα και κινητικά τμήματα του νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματα της ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τα έλκη στα πέλματα, τον ακρωτηριασμό κάποιου μέλους και ίσως και τον θάνατο. Κατά συνέπεια η επιδείνωσή της σχετίζεται και με αλλαγές στην εμβιομηχανική των ασθενών με μεγαλύτερη έμφαση στα κάτω άκρα.
ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την ανάλυση των εμβιομηχανικών αυτών παραμέτρων που επηρεάζονται από την διαβητική περιφερική νευροπάθεια, με αναζήτηση της τελευταίας εξαετίας αρθρογραφία. Δεύτερο στόχος της είναι η ανάδειξη του τρόπου που επιδρά η νόσος στις παραμέτρους και πως αυτές οι αλλαγές μπορούν να θεωρηθούν συντελεστές πρόγνωσης της νόσου ή της επιδείνωσής της. Ακόμη η ανασκόπηση θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει την υπάρχουσα γνώση σχετικά με την επίδραση της διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας στην εμβιομηχανική των ατόμων που νοσούν από αυτή. Έγινε επίσης προσπάθεια για προβληματισμό και ανάδειξη ενδιαφέροντος προς την συνέχεια της ερευνητικής μελέτης σχετικά με το θέμα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για την αναζήτηση της σχετικής αρθρογραφίας χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες αναζήτησης Google Scholar και Pubmed προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα για τις εμβιομηχανικές παραμέτρους που αφορούν τα κάτω άκρα. Οι μελέτες είχαν χρονικό περιορισμό και η αναζήτηση έγινε μέσα στις χρονολογίες από 2015 έως σήμερα. Τα δείγματα των ερευνών που αναλύονται βρίσκονταν σε παρόμοιες ηλικιακές ομάδες εκτός από μία μελέτη που αφορούσε ηλικιωμένους με ηλικία άνω των 65 ετών, παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος και χρόνο νόσησης από διαβήτη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Πλήθος εμβιομηχανικών παραμέτρων φάνηκε να επηρεάζεται από την διαβητική περιφερική νευροπάθεια ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την ισχυροποίηση αυτών των αλλαγών. Ειδικότερα σε ότι αφορά την κινηματική και κινητική του κάτω άκρου, τις δυνάμεις αντίδρασης εδάφους, τις πελματιαίες πιέσεις στα διάφορα τμήματα του πέλματος και τις μυϊκές δυνάμεις των μυών του κάτω άκρου θα πρέπει να διενεργηθεί ερευνητική μελέτη ώστε να αυξηθεί το πλήθος του δείγματος και της αρθρογραφίας.
|