Περίληψη: | ΕΙΣΑΓΩΓΗ : Η ζωνιαία μυϊκή δυστροφία είναι μια κληρονομούμενη νευρομυϊκή πάθηση η οποία εκφράζεται με ποικίλους φαινοτύπους, που χαρακτηρίζονται από κινητικά ελλείμματα, μυϊκή αδυναμία, συγκάμψεις και ατροφία των μυών οδηγώντας σε περιορισμένη λειτουργικό-τητα, οπότε χρειάζεται προσεκτική τόσο φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση όσο και διαχείριση. Διάφορα μέσα έχουν προταθεί για αξιολόγηση αλλά η κλίμακα αξιολόγησης North Star (NSAD) φαίνεται να υπερτερεί, όμως δεν είναι διαθέσιμη στην Ελληνική Γλώσσα.
ΣΚΟΠΟΣ : Πρώτος σκοπός λοιπόν της μελέτης αυτής είναι η έναρξη της διαπολιτισμικής διασκευής της κλίμακας NSAD στην Ελληνική γλώσσα. Στη συνέχεια, μέσα από μια εμπερι-στατωμένη εν τω βάθη διερεύνηση των φυσικοθεραπευτικών παρεμβάσεων στη ζωνιαία μυϊ-κή δυστροφία, δεύτερος σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση διεθνών κατευθυντή-ριων οδηγιών και νέων ερευνητικών δεδομένων σχετικά με την φυσικοθεραπευτική αποκατά-σταση στην ζωνιαία μυϊκή δυστροφία με απώτερο σκοπό την παρουσίαση ενός οδηγού με ση-μεία που μπορεί ο ασθενής να ακολουθεί κι να προσέχει στην καθημερινή αυτοδιαχείρηση των συμπτωμάτων του.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για την εξυπηρέτηση του πρώτου σκοπού ακολουθήθηκαν τα στάδια διαπολιτισμικής διασκευής εργαλείων βάσει διεθνών οδηγιών και ξεκίνησε στα πλαίσια της εργασίας αυτής η προς τα εμπρός (από τα Αγγλικά στα Ελληνικά) μετάφραση της κλίμακας. Εξυπηρετώντας το δεύτερο σκοπό της εργασίας αυτής για τη συλλογή των διαθέσιμων δεδο-μένων της αρθρογραφίας χρησιμοποιήθηκαν οι διεθνείς βάσεις δεδομένων Pubmed, Google Scholar και Medline, όπου καταχωρήθηκαν λέξεις συναφείς με την φυσικοθεραπευτική αξιο-λόγηση και τις φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις όσον αφορά τη ζωνιαία μυϊκή δυστροφία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η κλίμακα NSAD μεταφράστηκε με σχετική ευκολία προς τα εμπρός στην Ελληνική γλώσσα. Σχετικά με την εν τω βάθει διερεύνηση των φυσικοθεραπευτικών πα-ρεμβάσεων, τα βασικά πρωτόκολλα που προτείνονται από την διεθνή αρθρογραφία είναι ήπιας έως μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, ήπιας έντασης άσκηση με αντίσταση, εξοπλισμός υπο-στήριξης σωματικού βάρους, βοηθητικές συσκευές για τα άνω ή κάτω άκρα και υψηλής τάσης παλμικά γαλβανικά ρεύματα. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σταθμισμένες οδηγίες εφαρμογής υδροθεραπείας και αναπνευστικών ασκήσεων. Επίσης, αναφέρονται και άλλες τεχνικές οι ο-ποίες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η διαχείριση της ΖΜΔ είναι εφικτή μόνο συντηρητικά εφόσον δεν υπάρ-χει θεσπισμένος τρόπος θεραπείας της. Συνεπώς η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των ασθενών και χρήζει περεταίρω έρευνας για να υπάρχει πιο εμπεριστατωμένη γνώση για την συγκεκριμένη πάθηση.
|