Περίληψη: | Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, στα πλαίσια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την επίβλεψη του κ. Κωνσταντίνου Κουτσογιάννη.
Σκοπός της εργασίας είναι να πραγματοποιηθεί μια ανασκόπηση βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας με επίκεντρο την ασφάλεια του ασθενή κατά την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με τη χρήση φυσικών μέσων, καθώς επίσης τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη χρήση τους.
Στο γενικό μέρος, ο αναγνώστης εισάγεται στις έννοιες της επιστήμης της φυσικοθεραπείας, της φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης, της ασφάλειας του ασθενή, των φυσικών μέσων και των ειδών τους, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης κατανόηση των εννοιών αυτών και ως εκ τούτου να γίνει ομαλότερη η εισαγωγή στο ειδικό μέρος.
Στο ειδικό μέρος, γίνεται μια εκτενέστερη αναφορά στα θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν κατά την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με τη χρήση των φυσικών μέσων, αναλύονται οι ενδείξεις και αντενδείξεις αυτών, καθώς επίσης και οι προφυλάξεις που είθισται να υιοθετούνται προκειμένου να επιτυγχάνεται μια κουλτούρα ασφαλείας.
Μεθοδολογία: Η ανασκόπηση αυτή περιλαμβάνει τη διερεύνηση βιβλιογραφίας και επιστημονικών άρθρων, φυσιοθεραπευτικού και ιατρικού περιεχομένου, με σκοπό την καταγραφή ερευνητικών δεδομένων αναφορικά με την ασφάλεια του ασθενή κατά την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με τη χρήση φυσικών μέσων. Ειδικότερα, πληροφορίες αντλήθηκαν από έγκυρες διεθνείς επιστημονικές πηγές και ερευνητικές μελέτες, όπως η ηλεκτρονική βάση δεδομένων «Pubmed», « Google Scholar», « Medline», «Research Gate», «Academia Edu» και «Science Direct», στην Αγγλική γλώσσα, όπου καταχωρήθηκαν λέξεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τα προαναφερθέντα ζητούμενα.
Συμπέρασμα: Σύμφωνα με την παρούσα ανασκόπηση προκύπτει πως η χρήση των αναφερθέντων φυσικών μέσων, εφόσον γίνει με το σωστό τρόπο, τηρηθούν οι προφυλάξεις, ληφθούν υπόψη οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις από τους επαγγελματίες φυσικοθεραπείας και εφαρμοστούν κατάλληλα στον ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες των παθήσεων του, τότε δεν τίθεται θέμα περί ασφάλειας. Βέβαια, τα ανεπιθύμητα συμβάντα είναι αναπόφευκτα στο σύστημα υγείας και τα λάθη ανθρώπινα, συνεπώς οι επαγγελματίες φυσικοθεραπείας θα πρέπει να συνειδητοποιούν ότι έχουν ως χρέος να διευκολύνουν την κουλτούρα εντοπισμού και αναφοράς σφάλματος αντί να προσάπτουν αυθαίρετες ευθύνες, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τόσο τους ατομικούς όσο και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και να προάγουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θέματα ασφάλειας των ασθενών
|