Περίληψη: | Η εργασία πραγματεύεται την πρεσβυωπία και τους τρόπους αντιμετώπισής της με σκοπό τη δημιουργία μια αυτόνομης πηγής πληροφοριών επί του θέματος.
Το πρώτο κεφάλαιο παραθέτει τις ανατομίες του οφθαλμού και του βολβού ώστε να αποφευχθεί σύγχυση ή άγνοια εννοιών στο υπόλοιπο κείμενο. Αναφέρονται επίσης ο μηχανισμός όρασης του ανθρώπου και συγκρίνεται η λειτουργία του ματιού με της φωτογραφικής μηχανής. Πέραν των οπτικών λειτουργιών του οφθαλμού, του βολβού και των μερών τους δίνονται και τυχόν άλλες λειτουργίες όπως μηχανικές, τροφικές και αμυντικές. Ιδιαίτερη βάση δίνεται στον βολβό και τους 3 χιτώνες του.
Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί και τον κορμό της εργασίας καθώς ασχολείται με το κυρίως θέμα της. Αρχικά εξηγείται η φυσιολογική λειτουργία του οφθαλμού και η λειτουργία της προσαρμογής. Ακολούθως παρατίθενται οι μεταβολές λόγω ηλικίας που στο σύνολό τους ονομάζονται πρεσβυωπία. Μετά τον ορισμό της, ακολουθεί εκτενής περιγραφή των μεταβολών και προσπάθεια εξήγησης των συνεπειών τους με συνδρομή επιστημονικού άρθρου. Έπειτα αναφέρονται επιγραμματικά οι τρόποι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας (γυαλιά οράσεως, φακοί επαφής και διαθλαστική χειρουργική), προτού ακολουθήσει ιστορική αναδρομή για τα γυαλιά, ακολουθούμενη από τη χρήση τους στη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Εξετάζονται στη συνέχεια τα είδη φακών και οι εξετάσεις που επιτρέπουν την επιλογή μεταξύ τους, ενώ γίνεται και αναφορά στα υλικά τους. Δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι φακοί επαφής και έτσι παρατίθεται η ιστορία τους, τα κριτήρια εφαρμογής τους, τα υλικά τους και έμμεση σύγκριση των ειδών τους μέσω σχολιασμού τους. Παρέχεται επίσης εκτίμηση της εφαρμογής τους, αναφορά των επιπλοκών τους και τρόποι αποφυγής τους. Επιπροσθέτως, πληροφορείται ο αναγνώστης για τις τεχνικές και τις μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και τους προεγχειρητικούς ελέγχους που απαιτούνται πριν την εφαρμογή τους. Παρακάτω δίνονται οι κανόνες και οι συμβουλές που συνίστανται στον ασθενή να ακολουθήσει αλλά και τα κριτήρια καταλληλότητάς του, ενώ η θεματική ενότητα κλείνει με τον τρόπο επιλογής κατάλληλης τεχνικής.
Εν κατακλείδι, το προκύπτον συμπέρασμα είναι πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας εξαρτάται από τον ασθενή και τις ανάγκες του, ενισχύοντας την σημασία της εργασίας μιας και αυτή παρέχει τα τις γνώσεις που απαιτούνται την καλύτερη κατά περίπτωση επιλογή.
|