Περίληψη: | Το θέμα της συγκεκριμένης εργασίας είναι οι οπτικές λαβίδες και το πώς μπορούν να εφαρμοστούν στον τομέα της βιολογίας. Σκοπός της είναι να αναλύσει το θεωρητικό υπόβαθρο αυτής της τεχνικής έτσι ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας της αλλά και να περιγράψει το πώς έχει βοηθήσει στην εξέλιξη της βιολογίας.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται ο πρώτος ερευνητής που ασχολήθηκε επιτυχημένα με την μέθοδο των οπτικών λαβίδων. Ο Ashkin, το 1970, ήταν αυτός που δημιούργησε την πρώτη οπτική παγίδα μοναδικής δέσμης, με την οποία μικρά σωματίδια μπορούν να πιαστούν και να μετακινηθούν με τη χρήση μιας ορατής ακτίνας φωτός.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη περιγραφή των λέιζερ, τον τρόπο λειτουργίας τους, τα χαρακτηριστικά τους και διάφορους τύπους αυτών.
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με όλη τη θεωρία που κρύβεται πίσω από τον τρόπο λειτουργίας των οπτικών λαβίδων. Περιγράφεται η μηχανική, οι δυνάμεις που παράγονται και ο σχεδιασμός τους.
Διάφοροι εναλλακτικοί τύποι των οπτικών λαβίδων αποτελούν το τέταρτο κεφάλαιο όπου παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας τους και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αυτής της εργασίας περιγράφονται κάποια παραδείγματα από τις εφαρμογές αυτής της τεχνικής στο πεδίο της βιολογίας. Δηλαδή το πώς έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα κύτταρα και ποια ήταν τα αποτελέσματα.
Συμπερασματικά, οι οπτικές λαβίδες είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και χειραγώγηση μικροσκοπικών κυττάρων. Ερευνείται εδώ και πολλά χρόνια από επιστήμονες και η εξέλιξη της έχει βοηθήσει σημαντικά σε διάφορους τομείς αλλά κυρίως στην βιολογία.
|