Περίληψη: | ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπό της πτυχιακής εργασίας μας αποτελεί η διερεύνηση του ποσοστού ανθρώπων που γνωρίζουν την μέθοδο του myopia control (έλεγχος μυωπίας) στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, και Ιωάννινα. Επίσης, στόχο αποτελεί η εξέταση του ποσοστού δεκτικότητας, κυρίως των γονέων, στο ενδεχόμενο εφαρμογής της μεθόδου αυτής στα παιδιά τους ή σε κοντινό τους πρόσωπο, μικρής ηλικίας.
ΜΕΘΟΔΟΙ-ΥΛΙΚΑ: Η πτυχιακή μας εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη, ένα βιβλιογραφικό και ένα ερευνητικό μέρος. Όσον αφορά στο βιβλιογραφικό μέρος, στο πρώτο κεφάλαιο θα παρατεθεί η ανατομία του οφθαλμού και συγκεκριμένα τα τοιχώματα αυτού, καθώς και το πρόσθιο κι οπίσθιο ημιμόριο του ματιού. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα δοθεί ο ορισμός της εμμετρωπίας και της αμετρωπίας, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις κατηγορίες αυτής και δίνοντας έμφαση κυρίως στο διαθλαστικό πρόβλημα της μυωπίας και τα είδη της. Στο τρίτο κεφάλαιο θα αναφερθούν οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του σφάλματος της μυωπίας, που είναι η χρήση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και η διαθλαστική χειρουργική. Έπειτα, θα εισαχθεί η έννοια της μεθόδου myopia control και θα αναλυθούν οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτή εφαρμόζεται, καθώς και δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με αυτήν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην συνέχεια, όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι, δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικής μορφής ερωτηματολόγιο, μέσω της πλατφόρμας Google Forms και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απαντηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα των περιοχών που επιθυμούσαμε να ερευνήσουμε. Τα αποτελέσματα του δείγματος αναλύθηκαν σε ποσοστιαίους πίνακες και διαγράμματα Η επιλογή ερευνητικής προσέγγισης με ηλεκτρονική διανομή ερωτηματολογίων έγινε λόγω της αδυναμίας να διανεμηθούν από κοντά εξαιτίας του Covid-19. Εξαρχής ωστόσο επιθυμούσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα ερευνητικά, διότι η μέθοδος myopia control είναι μια νέα σχετικά τεχνική η οποία εν έτη 2021, αναμένουμε να είναι σε έναν βαθμό, γνωστή από το ευρύτερο κοινό.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Θα παραθέσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας στατιστικά μέσω ειδικού υπολογιστικού προγράμματος επεξεργασίας δεδομένων και θα διαχωριστούν ανάλογα: 1) σε αυτούς που γνωρίζουν ή είναι γονείς μυωπικού παιδιού, 2) σε αυτούς που γνωρίζουν την μυωπία και πιθανότατα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητά της, 3) σε αυτούς που γνωρίζουν την μέθοδο του myopia control, 4) σε εκείνους που γνωρίζουν ή έχουν παιδί, μικρής ηλικίας, που να του εφαρμόζεται κάποια/-ες τεχνική/-ες της, εξετάζοντας την ενδεχόμενη ύπαρξη αποδοτικότητας της/τους, 5) σε αυτούς που δεν την γνωρίζουν καθόλου, 6) πόσοι από αυτούς που δεν την ήξεραν, θα ήθελαν να ενημερωθούν γι’ αυτή, και 7) πόσοι από αυτούς θα την πρότειναν ως μέθοδο πρόληψης-επιβράδυνσης της εξέλιξης της μυωπίας και αν όχι, για ποιον λόγο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στο τέλος, θα γίνει σχολιασμός των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από κάθε πόλη χωριστά και θα γίνει συζήτηση περί αυτών, παραθέτοντας και την προσωπική μας άποψη. Ελπίζουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ατόμων να γνωρίζουν την μέθοδο του myopia control. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν την γνωρίζουν, αισιοδοξούμε να είναι ανοιχτοί για ενημέρωση και πρόταση αυτής.
|