Μελέτη κατασκευής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων υδατ/γειας πέστροφας των ειδών Oncorhyncus mykiss & salmo truta macrostigma (fario)

Η παρούσα Μ. Π. Ε. αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας πεστροφο-καλλιέργειας του είδους Oncorhyncus mykiss & Salmo truta macrostigma (fario) σε ανοικτό σύστη κμααλλιέργειας σε ιχθυοκλωβούς. Η μονάδα είναι ιδιοκτησία του ΚΑΡΤΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και θα κατασκευαστεί στην περιοχή λίμνη Κρεμαστών τ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Καρτέρης, Δημήτριος
Άλλοι συγγραφείς: Κατσέλης, Γεώργιος
Μορφή: Πτυχιακή Εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας 2016
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/22750
Περιγραφή
Περίληψη:Η παρούσα Μ. Π. Ε. αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας πεστροφο-καλλιέργειας του είδους Oncorhyncus mykiss & Salmo truta macrostigma (fario) σε ανοικτό σύστη κμααλλιέργειας σε ιχθυοκλωβούς. Η μονάδα είναι ιδιοκτησία του ΚΑΡΤΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και θα κατασκευαστεί στην περιοχή λίμνη Κρεμαστών του νομού Αιτωλ/νίας . Η λιμναία επιφάνεια στην οποία θα κατασκευαστεί η μονάδα έχει συνολική έ-κταση 3500 m2. Οι επιφάνειες των επιμέρους εγκαταστάσεων έχουν ως εξής: • Κλωβοί (5x5 τετράγωνοι ή στρογγυλοί P.V.C ανάλο-γης χωρητικότητας) εκτροφής (συστοιχίες κλωβών προπάχυνσης, πάχυνσης και εφεδρικών κλωβών), συνολικής επιφάνειας: 3500 m2 • Γραφεία, αποδυτήρια, συνολικής επιφάνει-ας(χερσαίες εγκαταστάσεις): 79 m2 • Αποθήκες, χώρος γεννήτριας συνολικής επιφάνει-ας(χερσαίες εγκαταστάσεις): 200 m2 • Φυλάκιο, συνολικής επιφάνειας(περιλαμβάνεται στις πλωτές εγκαταστάσεις: 30 m2 To ύψος των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν θα υπερβαίνει τα 4,5 m, ενώ έχει προβλεφθεί ώστε η αρχιτεκτονική του κτιρίου να συμβαδίζει με την φυσιογνωμία του περιβάλλοντος χώρου και θα βρίσκονται εντός ιδιοκτησίας του ενδιαφερόμενου φορέα . Η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ιχθυδίων πέστροφας Oncorhyncus mykiss & μετατόπιση ιχθυδίων πέστροφας Salmo truta macrostigma (fario) βάρους 3-5 g κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, σε κλωβούς προπάχυν-σης (3-5 συνολικά κλωβοί) που θα προέρχεται από τον ιχθυογεννητικό σταθμό , ο οποίος μπορεί να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε γόνο της συγκεκριμένης μονάδας και βρίσκεται στη Δ. Ελλάδα. Στη συνέχεια, αφού τα ιχθύδια αποκτήσουν βάρος 50 g/άτομο μεταφέρονται στους κλωβούς πάχυνσης (20-25 συνολικά κλωβοί, διαστάσε-ων 5x5 m στρογγυλοί ανάλογης χωρητικότητας), όπου και θα παραμένουν μέχρι να φτάσουν το εμπορεύσιμο μέγεθος των 250-300 g/άτομο μετά από 8-10 μήνες. Η συ-νολική ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 10 τόνους πέστροφας. Σε όλα τα στάδια εκτροφής (προπάχυνση και πάχυνση) θα χρησιμοποιείται τε-χνητή τροφή με δείκτη μετατρεψιμότητας 1:1,3 ή 1:2. Προβλέπεται η κατασκευή στεγανού βόθρου για τη απομάκρυνση των λυμάτων του προσωπικού. Οι τιμές των εκπεμπόμενων ρυπαντικών φορτίων δε θα υπερβαίνουν τις τιμές που έχουν καθοριστεί από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ τα επίπεδα του θορύβου κατά τη φάση λειτουργίας της μονάδας δεν θα ξεπερνά τα 45 dbl στα όρια της. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας θα απασχολείται προσωπικό 3 - 4 ατόμων. Η προτεινόμενη έκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν υπερβαίνει την έκτα-ση που προβλέπει ο συντελεστής δόμησης της περιοχής (.....). Οι ανάγκες της μονάδας για παροχή νερού, ενέργειας, επικοινωνιών και οδικής πρόσβασης καλύπτονται από τα υφιστάμενα δίκτυα αλλά και απο την λίμνη, με ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις.