Περίληψη: | Σύγχρονη τάση στο πεδίο της αποθήκευσης προϊόντων με ολοκληρωμένες μεθόδους παραγωγής και διαχείρισης ευνοεί την ανάπτυξη βιολογικών σκευασμάτων, που τείνουν να αντικαταστήσουν χημικά-συνθετικά σκευάσματα με τα οποία αντιμετωπίζονταν οι ασθένειες, οι προσβολές και η θήρευση των καλλιεργειών. Για το σκοπό αυτό, πολλά είδη εντομοπαθογόνων μυκήτων έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον διαφόρων επιβλαβών για τις καλλιέργειες εντόμων και έχουν επιδείξει ικανοποιητικά επίπεδα ελέγχου. Αρκετά είδη εξ αυτών έχουν αναφερθεί ως σημαντικοί παράγοντες αντιμετώπισης απιζήμιων εντόμων – εχθρών στις καλλιέργειες, όπως οι εντομοπαθογόνοι μύκητες της τάξης Hypocreales M. robertsii, B. bassiana και Lecanicillium lecanii (Glare et al. 2002, Tefera και Pringle 2003, 2004, Liu και Buer 2006, Marannino et al. 2006, Er et al. 2007, Meyer et al. 2008, Zimmermann 2008, Godonou et al. 2009, Abood et al. 2010, Sevim et al. 2010, Pogetto et al. 2012).
Απώτερος σκοπός της πτυχιακής αυτής μελέτης ήταν η παρατήρηση και μελέτη της εντομοπαθογόνου δράσης των μυκήτων B. bassiana, M. robertsii και Lecanicillium lecanii καθώς και του ορυκτού ζεόλιθου σε σκόνη και σε εναιώρημα επί των ακμαίων του εντόμου Tribolium confusum. Από τα αποτελέσματα στο κάθε προϊόν ξεχωριστά προκύπτει ότι όσον αφορά στη μηδική, αποτελεσματικότερο σκεύασμα είναι ο ζεόλιθος σε σκόνη σε ποσότητα 1gr. Στην βρώμη σε νιφάδες αποτελεσματικότερο σκεύασμα ήταν επίσης ο ζεόλιθος σε σκόνη σε ποσότητα επίσης 1gr και τέλος στην αναποφλοίωτη βρώμη ο ζεόλιθος σε σκόνη στην ποσότητα 0.5gr αλλά και με μικρή διαφορά στην ποσότητα 1gr. Από τη συνολική σύγκριση των αποτελεσμάτων παρατηρούμε ότι το πιο αποτελεσματικό σκεύασμα δεν είναι κάποιος εντομοπαθογόνος μύκητας αλλά το ορυκτό ζεόλιθος, επιπρόσθετος στην μορφή της σκόνης χωρίς την μετατροπή του σε εναιώρημα.
Τα αποτελέσματά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρήση ζεολίθου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τον έλεγχο των ακμαίων του εντόμου Tribolium confusum. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον για τον έλεγχο του εντόμου και εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης εντόμων στην αποθήκη.
|