Περίληψη: | Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να ερευνήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση της Airbnb στην Ελλάδα όσον αφορά την κοινή χρήση κατοικίας. Εκτός από την εξέταση των κριτικών της Airbnb όσον αφορά την εμπειρία των πελατών της στην Ελλάδα, αυτή η έρευνα θα προσπαθήσει επίσης να προσδιορίσει την αξιοπιστία των κριτικών αυτών σε δείγμα καταλυμάτων σε Αθήνας, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και νησιά Νοτίου Αιγαίου που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη μας.
Στην οικονομία του διαμοιρασμού, που είναι ένα ευέλικτο οικονομικό μοντέλο που εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, οι πελάτες συναλλάσσονται μεταξύ τους διαδικτυακά για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους για αγαθά και υπηρεσίες. Το θεμέλιο αυτής της οικονομικής θεωρίας είναι η αξιοποίηση πόρων και περιουσιακών στοιχείων που ήδη υπάρχουν, έχουν αποκτηθεί προηγουμένως και υποχρησιμοποιούνται. Λόγω της αύξησης της ζήτησης για δωμάτια ξενοδοχείων από τους τουρίστες καθώς και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης της χώρας, η οικονομία του διαμοιρασμού, ιδιαίτερα η Airbnb, έχει κερδίσει έδαφος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Οι ιστότοποι και πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων βλέπουν πάντα αύξηση χρηστών. Αυτοί οι ιστότοποι δίνουν συχνά στους καταναλωτές την επιλογή να σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς. Κατά τη λήψη μιας απόφασης αγοράς, κάποιοι χρήστες μπορεί να βρουν αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες. Αυτή η
μελέτη εξετάζει το ζήτημα της πρόβλεψης βαθμολογίας του καταλύματος με βάση τα σχόλια των χρηστών.
Τέλος, μέσω της έρευνας που διεξήχθη ανακαλύφθηκε ότι η πλατφόρμα της Airbnb ως οικονομία διαμοιρασμού μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη καθώς των σχόλια των χρηστών της για τα καταλύματα και την γενικότερη εμπειρία τους σε αυτή ορθώς αντικατοπτρίζονται στην βαθμολογία των καταλυμάτων.
|