Περίληψη: | Η περιοχή ενδιαφέροντος της εργασίας είναι οι αειφορικές ενεργειακές μεταβάσεις στον νησιωτικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία εξετάζει: α) τις τεχνολογίες παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα των νησιών, β) τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την επίτευξη της νησιωτικής αειφορικής ενεργειακής μετάβασης και γ) την διάρκεια και τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση.
Μεθοδολογικά, η εργασία αναπτύσσεται σε 3 στάδια. Στο πρώτο στάδιο, αναλύεται το κοινωνικοτεχνικό ενεργειακό σύστημα των ελληνικών νησιών σε επίπεδο παραγωγής, διάχυσης και χρήσης των ενεργειακών τεχνολογιών, όπου μελετώνται τα οικονομικά, τα πολιτικά, τα κοινωνικά και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του. Στο δεύτερο στάδιο, γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των ώριμων και αναδυόμενων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα μπορέσουν να καλύψουν τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες. Επίσης, αναφέρονται οι καινοτόμες τεχνολογίες μεταφορών εντός, από και προς των νησιών. Έπειτα, αναπτύσσονται 3 σενάρια για το μέλλον των νησιωτικών ενεργειακών συστημάτων με το εργαλείο της τεχνολογικής προοπτικής διερεύνησης σε συνδυασμό με την μέθοδο των σεναρίων Basics. Στην διαδικασία ανάπτυξης σεναρίων, σημαντικό ρόλο παίζουν οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που τελικά επηρεάζουν την εγκατάσταση των ενεργειακών τεχνολογιών. Στο τρίτο στάδιο, μελετάται η δυναμική εξέλιξη αυτών των σεναρίων της ενεργειακής μετάβασης μέσω της συστημικής δυναμικής. Ενδεικτικά, το δυναμικό μοντέλο συστημικής δυναμικής εφαρμόζεται με το λογισμικό iThink στο νησί της Σίφνου.
Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης των σεναρίων δείχνουν ότι η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ γίνεται σταδιακά και είναι εφικτή μόνο στην περίπτωση όπου είναι ευνοϊκές οι συνθήκες της οικονομικής κατάστασης, της ενεργειακής πολιτικής, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της κοινωνικής αποδοχής.
|