Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης)

Το εργασιακό περιβάλλον διαδραματίζει συνήθως ιδιαίτερο ρόλο στον βίο του ανθρώπου, τόσο ως προς τη σωματική όσο ως προς την ψυχική του υγεία, καθώς η κοινωνική δομή που τον περιβάλλει, ιδίως στα κράτη της Δύσης, έχει οικοδόμηθει στη βάση της αμειβόμενης εργασίας. Έπειτα, η ποιότητα του εργασιακού π...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Ζερβού, Ελένη
Άλλοι συγγραφείς: Zervou, Eleni
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2022
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://hdl.handle.net/10889/23668
id nemertes-10889-23668
record_format dspace
spelling nemertes-10889-236682022-11-04T04:37:31Z Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης) The new challenges in the psychosocial work environment in a period of social distance. Case study of identification and assessment of psychosocial risks in the working environment of a large Bank in northern Greece using the diagnostic tool COPSOQIII GR (Copenhagen psychosocial questionnaire) Ζερβού, Ελένη Zervou, Eleni Ψυχοκοινωνικό ρίσκο Copenhagen psychosocial questionnaire Το εργασιακό περιβάλλον διαδραματίζει συνήθως ιδιαίτερο ρόλο στον βίο του ανθρώπου, τόσο ως προς τη σωματική όσο ως προς την ψυχική του υγεία, καθώς η κοινωνική δομή που τον περιβάλλει, ιδίως στα κράτη της Δύσης, έχει οικοδόμηθει στη βάση της αμειβόμενης εργασίας. Έπειτα, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος επιδρά καθοριστικά στο καθορισμό του κοινωνικού ρόλου του ανθρώπου και στην αυτοεκτίμησή της. Ως εκ τούτου, η σημασία του εργασιακού περιβάλλοντος υπερβαίνει πολλάκις τη σημασία των άλλων δραστηριοτήτων που ο άνθρωπος πραγματοποιεί κατά τη συνολική διάρκεια της ζωής του. H αλληλεπίδραση του ατόμου με το εργασιακό του περιβάλλον, η οποία εκδηλώνεται με φυσιολογικές και ψυχολογικές αντιδράσεις σηματοδοτεί τη σχέση του ψυχοκοινωνικού περιβάλλοντος τον χώρο εργασίας του εργαζομένου με την υγεία του τελευταίου. Ο τρόπος με τον οποίον αντιδρά και αποκρίνεται το εκάστοτε άτομο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος καθορίζεται όχι μόνον σε γενετικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των προηγούμενων εμπειριών κατά την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή του, ενώ ο τρόπος απόκρισης του ατόμου μεταβάλλεται διαρκώς μετά από την απόκτηση νέων εμπειριών. Επομένως, η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ του εργασιακού περιβάλλοντος και του ατόμου, όπου εδράζεται η ατομική προσαρμογή, καθορίζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ευημερία στον εργασιακό χώρο συνιστά ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο διερεύνησης που επιχειρούν να προσεγγίσουν ποικίλες διεπιστημονικές έρευνες. Τα μοντέλα που έχουν προταθεί κατά καιρούς για την ανάλυση της ευημερίας στον εργασιακό χώρο έχουν επικεντρωθεί σε δύο πτυχές της ευημερίας: 1. Στην ψυχολογική – συναισθηματική πτυχή της ευημερίας, η οποία αφορά αποκλειστικώς τη συναισθηματική κατάσταση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στον εκάστοτε χώρο εργασίας. 2. Στα μη συναισθηματικά χαρακτηριστικά, ήτοι τις επιδιώξεις των εργαζομένων και τα αποτελέσματα. Τα μοντέλα που έχουν προταθεί πάνω στη διπλή αυτή θεώρηση είναι εκείνα της Ryff και του Warr. 2022-11-03T13:59:09Z 2022-11-03T13:59:09Z 2022-10-27 https://hdl.handle.net/10889/23668 el application/pdf
institution UPatras
collection Nemertes
language Greek
topic Ψυχοκοινωνικό ρίσκο
Copenhagen psychosocial questionnaire
spellingShingle Ψυχοκοινωνικό ρίσκο
Copenhagen psychosocial questionnaire
Ζερβού, Ελένη
Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης)
description Το εργασιακό περιβάλλον διαδραματίζει συνήθως ιδιαίτερο ρόλο στον βίο του ανθρώπου, τόσο ως προς τη σωματική όσο ως προς την ψυχική του υγεία, καθώς η κοινωνική δομή που τον περιβάλλει, ιδίως στα κράτη της Δύσης, έχει οικοδόμηθει στη βάση της αμειβόμενης εργασίας. Έπειτα, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος επιδρά καθοριστικά στο καθορισμό του κοινωνικού ρόλου του ανθρώπου και στην αυτοεκτίμησή της. Ως εκ τούτου, η σημασία του εργασιακού περιβάλλοντος υπερβαίνει πολλάκις τη σημασία των άλλων δραστηριοτήτων που ο άνθρωπος πραγματοποιεί κατά τη συνολική διάρκεια της ζωής του. H αλληλεπίδραση του ατόμου με το εργασιακό του περιβάλλον, η οποία εκδηλώνεται με φυσιολογικές και ψυχολογικές αντιδράσεις σηματοδοτεί τη σχέση του ψυχοκοινωνικού περιβάλλοντος τον χώρο εργασίας του εργαζομένου με την υγεία του τελευταίου. Ο τρόπος με τον οποίον αντιδρά και αποκρίνεται το εκάστοτε άτομο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος καθορίζεται όχι μόνον σε γενετικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των προηγούμενων εμπειριών κατά την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή του, ενώ ο τρόπος απόκρισης του ατόμου μεταβάλλεται διαρκώς μετά από την απόκτηση νέων εμπειριών. Επομένως, η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ του εργασιακού περιβάλλοντος και του ατόμου, όπου εδράζεται η ατομική προσαρμογή, καθορίζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ευημερία στον εργασιακό χώρο συνιστά ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο διερεύνησης που επιχειρούν να προσεγγίσουν ποικίλες διεπιστημονικές έρευνες. Τα μοντέλα που έχουν προταθεί κατά καιρούς για την ανάλυση της ευημερίας στον εργασιακό χώρο έχουν επικεντρωθεί σε δύο πτυχές της ευημερίας: 1. Στην ψυχολογική – συναισθηματική πτυχή της ευημερίας, η οποία αφορά αποκλειστικώς τη συναισθηματική κατάσταση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στον εκάστοτε χώρο εργασίας. 2. Στα μη συναισθηματικά χαρακτηριστικά, ήτοι τις επιδιώξεις των εργαζομένων και τα αποτελέσματα. Τα μοντέλα που έχουν προταθεί πάνω στη διπλή αυτή θεώρηση είναι εκείνα της Ryff και του Warr.
author2 Zervou, Eleni
author_facet Zervou, Eleni
Ζερβού, Ελένη
author Ζερβού, Ελένη
author_sort Ζερβού, Ελένη
title Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης)
title_short Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης)
title_full Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης)
title_fullStr Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης)
title_full_unstemmed Οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου COPSOQIII GR short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης)
title_sort οι νέες προκλήσεις στο ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον σε περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. μελέτη περίπτωσης εντοπισμού και αξιολόγησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλης τράπεζας στη βόρεια ελλάδα με αξιοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου copsoqiii gr short version (ψυχοκοινωνικό ερωτηματολόγιο της κοπεγχάγης)
publishDate 2022
url https://hdl.handle.net/10889/23668
work_keys_str_mv AT zerbouelenē oineesproklēseisstopsychokoinōnikoergasiakoperiballonseperiodokoinōnikēsapostasiopoiēsēsmeletēperiptōsēsentopismoukaiaxiologēsēstōnpsychokoinōnikōnkindynōnstoergasiakoperiballonmegalēstrapezasstēboreiaelladameaxiopoiēsētoudiagnōstikoue
AT zerbouelenē thenewchallengesinthepsychosocialworkenvironmentinaperiodofsocialdistancecasestudyofidentificationandassessmentofpsychosocialrisksintheworkingenvironmentofalargebankinnortherngreeceusingthediagnostictoolcopsoqiiigrcopenhagenpsychosocialquestionnaire
_version_ 1771297317840748544