Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση του διαδικτύου στην καθημερινότητα του ανθρώπου είναι ραγδαία. Η αλματώδης αύξηση των τεχνολογιών έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του αριθμού των παιδιών και των εφήβων που έχουν πρόσβαση στην χρήση του διαδικτύου. Ο σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής μελέτης ήταν να μελετηθεί το φαινόμενο χρήσης διαδικτύου από τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς να ερευνηθούν οι απόψεις των γονέων σχετικά με αυτή τη χρήση και κατάχρηση που κάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι.
Η χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και ιδιαίτερα η συνεχής περιήγηση στο διαδίκτυο αποτελούν εργαλεία για την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου και κυρίως των νεαρών ατόμων. Μπαίνοντας κανείς στο διαδίκτυο ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν εικονικό κόσμο, ο οποίος παρέχει πολλές ευκαιρίες, δυνατότητες, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Από τους κινδύνους αυτούς πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Οι νέοι ασχολούνται με το διαδίκτυο και μάλιστα από μικρή ηλικία αφενός γιατί τους δίνει την αίσθηση της ανεξαρτησίας, της ανωνυμίας, το αίσθημα του ανήκειν, την απεριόριστη πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούν και αφετέρου έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος εκεί είναι πιο ασφαλής και οικείος σε αντίθεση με την πραγματική ζωή. Επίσης το διαδίκτυο τους προσφέρει διασκέδαση, πειραματισμό, δράση μέσω των διαδικτυακών παιχνιδιών και υιοθέτηση συμπεριφορών – μέσω της παρατήρησης και της μίμησης – μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας μας παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη του διαδικτύου στην Ελλάδα, δηλαδή πότε πρωτοεμφανίστηκε στην χώρα μας και τι αντίκτυπο είχε. Επίσης, αναφερόμαστε στο κατά πόσο το διαδίκτυο έχει επηρεάσει αρνητικά όσο και θετικά παιδιά και εφήβους, κυρίως τα τελευταία χρόνια του Covid-19, αλλά και η αναγκαιότητα αυτού που έχει γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής μικρών και μεγάλων, τα οποία πρέπει να οριοθετούνται από τους γονείς τους από μικρή ηλικία. Κατόπιν, θα μιλήσουμε για τις επιδράσεις που ασκεί το διαδίκτυο στην ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων. Από τη μία τα παιδιά λόγω το ότι δεν έχουν αναπτύξει ακόμα μηχανισμούς άμυνας είναι αρκετά ευάλωτα και δεν μπορούν να προστατευθούν από διάφορα καθημερινά ερεθίσματα και από την άλλη οι έφηβοι από τη παθολογική χρήση του διαδικτύου παύουν να αναζητούν πια την κοινωνικοποίηση με τον έξω κόσμο και συνηθίζουν να σπαταλούν το χρόνο τους σε διαδικτυακά και τυχερά παιχνίδια. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι φορές που ‘’πέφτουν’’ θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού, με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να αλλάζει και να δημιουργείται κατάθλιψη, αυξημένο άγχος, πτώσεις στη σχολική τους επίδοση, ακόμα και επιθετικότητα στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αντίθετα, μη παραλείπουμε όμως και τα θετικά του διαδικτύου τα οποία και για τα παιδιά και για τους εφήβους είναι εξίσου σημαντικά.
Επίσης, με τη βοήθεια βιβλιογραφικών πηγών θα επικεντρωθούμε στο ρόλο της οικογένειας όσον αφορά το διαδίκτυο οι οποίοι οφείλουν να διαπαιδαγωγούν ορθά τα παιδιά τους από τη νεαρή ηλικία για θέματα του διαδικτύου. Η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού, σε αντίθεση με μια δυσλειτουργική οικογένεια η οποία δημιουργεί μια προβληματική και μη υγιής σχέση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά και δυσκολία ωρίμανσης.
Τέλος, αναφέρθηκε και η σημασία της πρόληψης στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας και το τελευταίο στάδιο όπου είναι η θεραπεία και αποτελεί σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ατόμου που χρήζει βοήθεια.
Ακολούθως, καταγράφεται ελληνική, ξένη βιβλιογραφία και δικτυογραφία που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την έρευνα μας.
|