Περίληψη: | Η πανδημία COVID-19, γνωστή και ως πανδημία του κορονοϊού, είναι μια συνεχής παγκόσμια πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) που προκαλείται από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊό 2 (SARS-CoV-2). Ο νέος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία στις 30 Ιανουαρίου 2020 και πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020. Πολλαπλές παραλλαγές του ιού εμφανίστηκαν και έγιναν κυρίαρχες σε πολλές χώρες από το 2021, με το Alpha, Beta, και οι παραλλαγές Delta είναι οι πιο μολυσματικές.
Σκοπός και στόχοι: η παρούσα μελέτη διενεργείται στα πλαίσια του ΠΜΣ «Δημόσιας Υγείας» και ως στόχο έχει ως στόχους την μέτρηση των επιπέδων κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τη διερεύνηση τους ποιες ομάδες επιβαρύνθηκαν περισσότερο, τη συσχέτιση δημογραφικών στοιχείων με τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονικότητας, τη διερεύνηση της επιβάρυνσης που είχαν σχετικά με την κρατική αντιμετώπιση (χρήση μάσκας, απαγόρευση ταξιδίων, περιορισμός στο σπίτι κ.α), τη διερεύνηση του επιπέδου νόσησης από COVID19, εμβολιασμού καθώς και της πρόθεσης αυτού, τη διερεύνηση των συναισθημάτων για το μέλλον.
Μεθοδολογία: στη παρούσα μελέτη συμμετείχαν 450 άτομα άνω των 18 ετών, κάτοικοι Ελλάδας. Η συλλογή του δείγματος ήταν με τη μορφή χιονοστιβάδας και οι ερωτήσεις τέθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο περιείχε δημογραφικές ερωτήσεις, γενικές ερωτήσεις και ερωτήσεις από τρείς κλίμακες που διερευνούσαν τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονικότητας.
Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 450 συμμετέχοντες, με το 60% αυτών να είναι γυναίκες, με το 30,7% να είναι μεταξύ 25-34 ετών. Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης εμφάνισε το 10,61% του δείγματος. Το 12,85% εμφάνισε υψηλά ποσοστά άγχους ενώ μόλις το 5,1% εμφάνισε υψηλά ποσοστά αυτοκτονικότητας. Ακόμα προέκυψαν συμπεράσματα σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την διάρκεια του lockdown, οι οποίες έδειξαν να επηρεάζουν αρκετά τους ερωτηθέντες. Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας, ο περιορισμός των μετακινήσεων, ταξιδίων και ο περιορισμός στο σπίτι, έδειξαν να επηρεάζουν πολύ το δείγμα της έρευνας.
|