Περίληψη: | Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η να μπορέσει το νοσηλευτικό προσωπικό να συμμετέχει ενεργά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία, αποκατάσταση, εκπαίδευση και ενημέρωση ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης.
Ανασκόπηση: Η κυρίως ανάλυση θα βασιστεί σε τέσσερις άξονες. Αρχικά, θα παρουσιαστεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου μαζί με όλες τις εκφάνσεις του από ιατρικής απόψεως (ορισμός, ανατομία καρδιαγγειακού συστήματος, επιδημιολογία κ.α.) Έπειτα, θα γίνει ειδική μνεία στη διάγνωση και στους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτή. Στη συνέχεια, θα γίνει μια σύντομη αναφορά στη θεραπεία ενός επεισοδίου εμφράγματος τόσο στην οξεία φάση όσο και στη μακροχρόνια φροντίδα. Τέλος, θα παρουσιαστούν τα καθήκοντα του νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την πρόληψη, αλλά και με την αποκατάσταση ενός τέτοιου επεισοδίου.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε αναζήτηση ανασκοπικών και κλινικών μελετών στις βάσεις δεδομένων PubMed, Medline, Scopus και Embase. Συμπληρωματική βιβλιογραφία αναζητήθηκε και μέσω άλλων διαδικτυακών ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης (Medscape, MedExrplore, Google Scholar), όπως επίσης και μέσω βιβλιογραφικών παραπομπών των ήδη ανακτημένων άρθρων.
Συμπεράσματα: Η σωστή ενημέρωση και η εκπαίδευση του πληθυσμού στον εντοπισμό συμπτωμάτων και προδιαθεσικών παραγόντων, αλλά και η ολιστική παρέμβαση που στοχεύει στην αυτοδιαχείριση και την αλλαγή τρόπου ζωής, ώστε να μειώνεται το ενδεχόμενο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επιπλέον η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτού έχει ως αποτέλεσμα στην καλύτερη έκβαση του ασθενή. Η φροντίδα και η εκπαίδευση του ασθενή από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό συμβάλει στην καλύτερη αποκατάσταση του.
|