Περίληψη: | Η ταχύτατη εξέλιξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας που χαρακτηρίζει την εποχή μας καθώς και η εξάπλωση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας επηρεάζουν σημαντικά τα κοινωνικά δεδομένα και διαμορφώνουν νέες τάσεις. Η τεχνολογική ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον εκπαιδευτικό τομέα. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία των Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης που βοηθούν στην ανάπτυξη πλατφορμών ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται μία προσπάθεια να περιγραφεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων, δηλαδή τους υπολογιστές και το διαδίκτυο.Εν ολίγοις παρουσιάζεται η σχέση που έχει πλέον η εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και πως εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες προς χάρη της διδασκαλίας.
Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μία εισαγωγή στην έννοια της ηλεκτρονικής μάθησης αλλά και των μορφών της. Γίνεται περιγραφή των χαρακτηριστικών της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και της τηλεκπαίδευσης.Σε δεύτερο χρόνο, αναλύονταιοι διαφορές μεταξύ της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα συστήματα ηλεκτρονικής μάθησης, παραθέτονται τα κύρια χαρακτηριστικά τους αλλά ταυτόχρονα και οι αδυναμίες τους.
Συγκεκριμένα στην εργασία αυτή εξετάζονται και συγκρίνονται τα δυο γνωστότερα Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης, το ΜOODLE και το Οpen E-Class. Μετά την παρουσίαση των δυο αυτών συστημάτων γίνεται και η σύγκριση τους όσο αφορά τις λειτουργίες και τα εργαλεία τους. Για την καλύτερη αξιολόγηση και ανάλυση των ανωτέρω πλατφορμών ηλεκτρονικής μάθησηςσυντάχθηκε και ένα μικρό ερωτηματολόγιο το οποίο εστάλει σε 70 φοιτητές από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας
|