Χρηματοδότηση κοινωνικών δομών φροντίδας απο ευρωπαϊκά προγράμματα : οι προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΚΔΗΦ - αΜΕα)

Ένα σύγχρονο Κράτος Πρόνοιας βασίζεται σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης. Από τη δεκαετία του 1980 το Κράτος Πρόνοιας βρίσκεται σε συνεχή αμφισβήτηση, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της οικονομικής ύφεσης και του ανταγωνισμού μέσα στο...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Κουμινού, Μυρτώ
Άλλοι συγγραφείς: Kouminou, Mirto
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2022
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://hdl.handle.net/10889/23845
Περιγραφή
Περίληψη:Ένα σύγχρονο Κράτος Πρόνοιας βασίζεται σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης. Από τη δεκαετία του 1980 το Κράτος Πρόνοιας βρίσκεται σε συνεχή αμφισβήτηση, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της οικονομικής ύφεσης και του ανταγωνισμού μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, υποστηρίζεται η μείωση του ρόλου του κράτους στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, καθώς η φτώχεια και η ανισότητα στην πρόσβαση των κοινωνικών υπηρεσιών δεν εξαφανίστηκαν, απεναντίας επιδεινώθηκαν. Το κράτος πια δεν είναι κυρίαρχο στον τομέα της πρόνοια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στο πεδίο των κοινωνικοπρονοιακών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα έχει αναλάβει ρόλο ο Ιδιωτικός τομέας (Κερδοσκοπικός και Εθελοντικός Τομέας). Η ανάπτυξη του Εθελοντισμού επετεύχθη με την εγγραφή σε ειδικό μητρώο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), Συλλόγων και Σωματείων. Η συμβολή του κοινωνικού λειτουργού στην παροχή προνοιακής φροντίδας είναι σημαντική, ενώ εναλλάσσει τους ρόλους και τις δραστηριότητές του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι ρόλοι περιλαμβάνουν το διαμεσολαβητή, τον καταλύτη, τον υποκινητή, το διαπραγματευτή, το συνήγορο ή τον εμπειρογνώμονα. Η κοινωνική πρόνοια παρέχεταιστην υγεία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στους ηλικιωμένους, στους ανάπηρους και σε κοινωνικά αποκλεισμένες η ευάλωτες ομάδες. Η σωστή στόχευση της προνοιακής πολιτικής, ώστε να περιλαμβάνει όλους όσους μακροχρόνια ή συγκυριακά βρίσκονται σε ευάλωτη στιγμή, αποτελεί το κρίσιμο σημείο επιτυχίας. Η ίδρυση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) το 2018φαίνεται να οδηγεί στον εξορθολογισμό των δαπανών για την πρόνοια, ενώ ταυτόχρονα όμως παραμένουν ερωτηματικά α) εάν καλύπτεται το σύνολο των ατόμων-μελών ευπαθών -ευάλωτων ομάδων που χρήζουν υποστήριξης β)για τη διάρκεια της παροχής. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην συγχρηματοδότηση υποδομών και άυλων ενεργειών (π.χ παροχή voucherκ.α.) στο αναφερόμενο πεδίο κοινωνικής πρόνοιας μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α είναι σημαντικός.Σημειώνεται βέβαια ότι χρήζει διερεύνησης, το εάν καλύπτονται οι ανάγκες του συνόλου των ωφελούμενων σε όλα τους τομείς κοινωνικής ένταξης(εκπαίδευση, αυτόνομη διαβίωση κ.α.) σε μια τέτοια περίοδο βαθιάς χρηματοοικονομικής ύφεσης,ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, γήρανσης του πληθυσμούκαι κοινωνικού αποκλεισμού.