Περίληψη: | Εισαγωγή: Η Τρίτη ηλικία αποτελεί ευάλωτο μέρος του πληθυσμού. Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, αυξάνονται και οι απαιτήσεις για την πληρέστερη και πιο αποτελεσματική μέθοδο ολιστικής προσέγγισης του γηριατρικού πληθυσμού με ψυχογηριατρικά προβλήματα.
Σκοπός: Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος JAHEE. Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδείξει το νευροψυχιατρικό υπόβαθρο των ηλικιωμένων που διέμεναν σε απομακρυσμένες και μη περιοχές της 6ης Υ.Π.Ε. και να καταγράψει πέρα από τη νοητική κατάσταση του ηλικιωμένου και τα μέσα που έχει ή αν επισκέπτεται έστω Δομές Παροχής Φροντίδας Υγείας.
Υλικό-Μέθοδος: Το δείγμα ήταν 400 ωφελούμενοι από διάφορες περιοχές της 6ης Υ.Π.Ε. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η κλίμακα GDS (Geriatric Scale Depression). Οι βαθμολογίες 0-4 θεωρούνται φυσιολογικές, ανάλογα με την ηλικία, την εκπαίδευση και τα παράπονα. 5-8 υποδηλώνουν ήπια κατάθλιψη. 9-11 δείχνουν μέτρια κατάθλιψη. και 12-15 υποδηλώνουν σοβαρή κατάθλιψη. Ένα ακόμη ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς της παρούσας έρευνας είναι το MMSE (Mini Mental State Examination). Η εξέταση Mini–Mental State Examination (MMSE) ή Folstein είναι ένα ερωτηματολόγιο 30 σημείων που χρησιμοποιείται εκτενώς σε κλινικά και ερευνητικά περιβάλλοντα για τη μέτρηση της γνωστικής εξασθένησης.
Αποτελέσματα: Στο 88% του δείγματος με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας συνολικά έγινε σύσταση για νευρολογική ή/και ψυχιατρική εκτίμηση με μεγαλύτερη επίπτωση νόσου στο γυναικείο φύλο. Μόνο το 16.1% παρακολουθείται από ειδικό νευρολόγο ή/και ψυχίατρο.
Συμπεράσματα: Οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας χωρίς τ/η γνώση ύπαρξής τους ή χωρίς τη γνώση ύπαρξης ασθένειας, δε μπορούν να παρέχουν φροντίδα στο γηριατρικό ασθενή. Η τηλεϊατρική μπορεί να συμβάλει σε όλα τα στάδια προαγωγής υγείας του γηριατρικού πληθυσμού από την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση αλλά και παρακολούθηση των ασθενών ακόμη και απομακρυσμένα.
|