Περίληψη: | Εισαγωγή: Οι διαταραχές προσωπικότητας αποτελούν αντικείμενο έρευνας πολλών δεκατιών χωρίς όμως να έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Μια από τις πιο μελετημένες διαταραχές προσωπικότητας είναι η Μεταιχμιακή-Οριακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια, αυτοκτονικότητα, εκρήξεις θυμού και παρορμητικότητα. Για την αντιμετώπισή της υπάρχει πλήθος θεραπειών και θεραπευτικών παρεμβάσεων τις οποίες ως επαγγελματίες υγείας οφείλουμε να γνωρίζουμε.
Σκοπός: Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η εξοικείωση του αναγνώστη με τη Μεταιχμιακή-Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και τα νεότερα δεδομένα γύρω από αυτήν.
Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας: Η άντληση πληροφοριών έγινε μέσα από βάσεις δεδομένων (PubMed, APA, Google Scholar), συγγράμματα (DSM-V, DSM-V Guidebook) και βιβλία (“I Hate You – Don’t Leave me: Understanding the Borderline Personality Disorder”, “ Sometimes I Act Crazy: Living with Borderline Personality Disorder”).
Συμπεράσματα: Από τη διεξαγωγή της πτυχιακής εργασίας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Μεταιχμιακή-Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας συνιστά ένα σύνδρομο όπου η συχνή εμφάνιση σε κλινικά πλαίσια καθιστά αναγκαία την εκπαίδευση ολόκληρης της θεραπευτικής ομάδας (Ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές) αλλά και του υποστηρικτικού δικτύου (οικογένεια, σύντροφοι, φίλοι) των ατόμων αυτών τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο όσο και στους τρόπους αντιμετώπισης και καλής επικοινωνίας.
|