Περίληψη: | Στη σύγχρονη εποχή ο τουρισμός αποτελεί μια χρηματοοικονομική, πολιτική καθώς επίσης και πολιτιστική δράση η οποία κινείται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και για αρκετά κράτη αποτελεί τη βασική παραγωγική δράση, η οποία ως επί το πλείστον λειτουργεί σαν την κυριότερη πηγή εισροών. Κατά κύριο λόγο καλύπτει τα πιο πολλά εισοδηματικά επίπεδα και ενεργεί με στόχο να καταφέρει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των ανθρώπων να έχουν την ευχέρεια αλλαγής περιβάλλοντος και καθημερινότητας, για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, που σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα διαφέρει σύμφωνα με το μέγεθος της δαπάνης, που ο εκάστοτε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει.
Από το 1970 και μετά, ο εν λόγω κλάδος υιοθετεί μαζικό χαρακτήρα αναπτύσσοντας έτσι δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη. Το γεγονός πως υφίστανται τέτοια ζητήματα γίνεται εμφανές ακόμη και στη σύγχρονη εποχή. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, οι πολιτικές εξουσίες των κρατών και κυρίως οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου κλάδου στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναπτύσσουν διαφοροποιημένες μορφές τουρισμού, προκειμένου να προσφέρουν διαφορετικές επιλογές για την αντιμετώπιση των παραπάνω δυσκολιών.
Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί έναν τομέα με αρκετά οφέλη για μια οικονομία όπως είναι για παράδειγμα η οικονομία της χώρας μας, κάτι που αποδείχτηκε και κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ύφεσης. Το τουριστικό αγαθό της χώρας μας διαθέτει πολλά και διαφορετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως είναι για παράδειγμα οι φυσικές ομορφιές, η τεράστια πολιτισμική κληρονομιά, το καλό κλίμα κλπ, που όμως δεν αξιοποιούνται πλήρως.
Από την άλλη πλευρά, όμως, καλείται να αντιμετωπίσει και κάποια ελαττώματα όπως είναι για παράδειγμα η εποχικότητα, η ξενοδοχειακή διασπορά καθώς επίσης και η ποιότητα των υπηρεσιών τους αλλά και οι ελλιπείς δημόσιες υποδομές, που ελαττώνουν σε σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα αυτού του τομέα. Όλες αυτές τις τάσεις αλλά και τους κυριότερους δείκτες αυτού του κλάδου καλούμαστε να αναλύσουμε στη συγκεκριμένη εργασία.
|