Περίληψη: | Αναμφίβολα, η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 έφερε σημαντικές αναταραχές αλλά και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Από τον Μάρτιο του 2020 όλος ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις και κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει έναν ισχυρό εχθρό, ο οποίος απειλούσε και εξακολουθεί ν’ απειλεί την υγεία, ενώ παράλληλα κλυδώνισε τον κοινωνικό και τον θεραπευτικό ιστό. Μέσα σε λίγο διάστημα ο COVID-19 επηρέασε την καθημερινότητα των ανθρώπων, οι οποίοι έπρεπε πια να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας αλλά και να προσαρμοστούν σε νέα επαγγελματικά δεδομένα, όπως είναι η μορφή εργασίας από απόσταση, η λεγόμενη τηλεργασία η οποία για κάποια επαγγέλματα ήταν αρκετά παραγωγική.
Ωστόσο, σε ορισμένα επαγγέλματα τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία της ψυχικής υγείας, όπως είναι η λογοθεραπεία, η πανδημία του κορωνοϊού στάθηκε ένα σημαντικό εμπόδιο ως προς την ορθή διεξαγωγή της, τόσο σε ειδικά σχολεία, όσο και
γενικότερα. Από τη μια όσοι έχρηζαν ειδικής εκπαιδευτικής- θεραπευτικής παρέμβασης αναζητούσαν νέα σταθερά δεδομένα και έναν νέο τρόπο επανασύνδεσης,
κι από την άλλη οι λογοθεραπευτές κλήθηκαν ν’ αξιοποιήσουν νέους τρόπους και μέσα, είτε εξ αποστάσεως, είτε δια ζώσης, με σκοπό να μην εγκαταλειφθεί η βασική αρχή της αδιάκοπης φροντίδας. Η διαχείριση της καινούριας και πρωτόγνωρης κατάστασης που «γεννήθηκε» από την πανδημία δεν ήταν καθόλου εύκολο έργο, καθώς έθεσε πια τη λογοθεραπεία σε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα έπρεπε άμεσα να λειτουργήσει και να φέρει θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι λογοθεραπευτές στα ειδικά σχολεία αλλά και εκτός, προσπάθησαν να στραφούν σε τεχνολογικές καινοτομίες, όπως είναι η τηλεπρακτική και η τηλε-υγεία, δηλαδή η εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών υγείας.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί την προσπάθεια να ερευνήσει τις αλλαγές που επέφερε στην λογοθεραπευτικήαξιολόγηση και στην λογοθεραπευτική παρέμβαση η πανδημία COVID-19.Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής δημιουργήθηκε ένα on-line ερωτηματολόγιο όπουαπευθύνεται σελογοθεραπευτές/ -τριες που εργάζονταν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 σε Ειδικά Σχολεία στην Ελλάδα.. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξαν αλλαγές στον τρόπο των συνεδριών. Τα παιδιά δεν ήταν αρκετά δυνατό να συμφιλιωθούν με τα νέα δεδομένα και υπήρξαν αρκετές δυσκολίες κατά την διάρκεια των συνεδριών. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.
|