Περίληψη: | Η ομιλία, αποτελείται από πέντε υποσυστήματα, αλληλένδετα μεταξύ τους, την αναπνοή, την φώνηση, την αντήχηση, την άρθρωση και την προσωδία. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία όμως, θα μας απασχολήσει η ικανότητα της φώνησης και συγκεκριμένα οι ικανότητες φώνησης ελληνόφωνων ανδρών, καπνιστών και μη καπνιστών.
Στο θεωρητικό μέρος της πτυχιακής εργασίας, αναφέρονται πληροφορίες για την φωνή, ο τρόπος παραγωγής της φωνής, τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά της και οι διαταραχές που παρουσιάζονται. Παρατίθενται έπειτα τέσσερις μελέτες, στις οποίες ερευνώνται οι αλλαγές στη φωνή σε πρώιμο στάδιο καπνίσματος, ανάμεσα σε άνδρες αλλά και γυναίκες. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι κάποιες παράμετροι της φωνής επηρεάστηκαν από το κάπνισμα, με κύριες αλλαγές στην βασική συχνότητα των καπνιστών, που είναι μικρότερη από αυτή των μη καπνιστών, αλλά και στο μέση διακύμανση του ύψους της φωνής από περίοδο σε περίοδο (Jitter), που είναι μικρότερο στους καπνιστές. Τα ευρήματα αυτά πιστεύεται ότι οφείλονται σε οίδημα των φωνητικών χορδών, λόγω του καπνού.
Παρόλο που η επίδραση του καπνίσματος στη φωνή έχει μελετηθεί ξανά, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, γιατί το θεωρήσαμε αρκετά ενδιαφέρον, μιας και το κάπνισμα αποτελεί καθημερινή ανάγκη για πολλούς νέους της ηλικίας μας κι έτσι θελήσαμε να διαπιστώσουμε κι εμείς οι ίδιοι αν όντως προκαλεί αλλαγές στη φωνή. Επίσης, η ομάδα μας χρησιμοποίησε απλές και κατανοητές προς τους συμμετέχοντες δραστηριότητες, χωρίς πολύπλοκα μέσα, κάτι που δεν συναντήσαμε σε όλες τις υπόλοιπες έρευνες, που μελέτησαν το ίδιο θέμα με εμάς. Τέλος, μέσα από την αναζήτηση που κάναμε, δεν εντοπίσαμε κάποια έρευνα με το ίδιο θέμα, που να επικεντρώνεται σε ελληνόφωνες άνδρες ηλικίας από είκοσι έως τριάντα ετών γι’ αυτό και αποφασίσαμε να καλύψουμε εμείς αυτό το ηλικιακό εύρος και να εξετάσουμε την ικανότητα φώνησης με το κάπνισμα.
Ο σκοπός της πτυχιακής μας εργασίας, είναι η σύγκριση της φωνητικής ικανότητας ανάμεσα σε άνδρες καπνιστές και μη καπνιστές και σε τί βαθμό παρατηρούνται αλλαγές στη φωνή εξαιτίας του καπνίσματος. Για τον έλεγχο των παραπάνω, επιλέξαμε πέντε δραστηριότητες φωνής, οι οποίες χορηγήθηκαν σε δέκα άνδρες καπνιστές και σε δέκα μη καπνιστές, ηλικίας από είκοσι έως τριάντα ετών, αφού πρώτα τους δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την κατάσταση της υγείας τους και προσωπικές πληροφορίες. Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε ήσυχο περιβάλλον, πάντα με την γραπτή συναίνεση των συμμετεχόντων.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, επιβεβαίωσαν τα ευρήματα των ερευνών που παραθέσαμε. Συγκεκριμένα, η βασική συχνότητα των καπνιστών είναι μικρότερη από αυτή των μη καπνιστών σύμφωνα με την δοκιμασία ανάγνωσης του κειμένου, το Jitter στην δική μας έρευνα βρέθηκε μεγαλύτερο στη φωνή των μη καπνιστών ενώ οι τιμές του εύρους των συχνοτήτων και της τυπικής απόκλισης, ήταν επίσης μεγαλύτερες στους μη καπνιστές. Αξίζει βέβαια να επισημανθεί, ότι στην δοκιμασία αυξανόμενου ύψους σε βήματα, ο μέσος όρος της βασικής συχνότητας κάθε βήματος, βρέθηκε ελάχιστα μεγαλύτερος στους καπνιστές. Επίσης, η διάρκεια επιμήκυνσης στα φωνήματα /s/-/z/ είναι μεγαλύτερη στους μη καπνιστές ενώ διαπιστώσαμε ότι οι τιμές της αναλογίας s/z είναι φυσιολογικές και στις δύο ομάδες. Επιπλέον, ο μέγιστος χρόνος φώνησης είναι ελάχιστα μεγαλύτερος στους μη καπνιστές, όπως διαπιστώσαμε μέσα από την δοκιμασία επιμήκυνσης του φωνήματος /a/. Όλα τα παραπάνω, μας επιβεβαιώνουν ότι παρότι οι τιμές που βρήκαμε ανά δραστηριότητα δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, είναι εμφανής η επίδραση του καπνίσματος στις ικανότητες φώνησης των ανδρών που καπνίζουν.
|