Περίληψη: | Εισαγωγή: Η μελέτη των μυοπεριτονιακών προσαρμογών και παθολογιών της περιτονίας έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η περιτονία μπορεί να οριστεί ως ένα δίκτυο ινώδους ιστού που διαπερνά ολόκληρο το σώμα δημιουργώντας μυοπεριτονιακές συνεχείς - γραμμές, οι οποίες περιβάλλουν, υποστηρίζουν, αναστέλλουν, προστατεύουν, συνδέουν αλλά και διαιρούν μυϊκά, σκελετικά και σπλαχνικά δομικά χαρακτηριστικά ενός οργανισμού (Schleip & Klingler 2019). Με βάση τα παραπάνω έχει προταθεί ότι διάμεσο των μυοπεριτονιακών συνεχειών είναι δυνατή η μεταφορά ενέργειας σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποστηρίζουν θεωρητικά αυτή την υπόθεση ξεκάθαρη τεκμηρίωση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Στη βάση αυτού του ερευνητικού ελλείμματος, ο σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ηλεκρομυογραφική αξιολόγηση της ενεργοποίησης απομακρυσμένων σημείων της οπίσθιας μυοπεριτονιακής γραμμής κατά την εφαρμογή ενεργητικής, παθητικής κίνησης, ισομετρικής σύσπασης και τεχνικών μαλακών μορίων.
Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 30 υγιή άτομα (11 γυναίκες και 19 άνδρες) με μέσο όρο ηλικίας 25 έτη, μέσο όρο ύψους 1,77μ. και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 22,9 kg/m2. Στους δοκιμαζόμενους πραγματοποιήθηκε ηλεκτρομυογραφικη αξιολόγηση της ενεργοποίησης συγκεκριμένων σημείων της οπίσθιας γραμμής σε όλο το μήκος της μέχρι την αυχενική μοίρα κατά την α) ενεργητική και παθητική κίνηση πελματιαίας και ραχιαίας κάμψης της ποδοκνημικής άρθρωσης, β) ισομετρική σύσπαση των πελματιαίων καμπτήρων της ποδοκνημικής, γ) ενεργητική κίνηση και ισομετρική σύσπαση των εκτινόντων του αυχένα και δ) χρήση τεχνικών μαλακών μορίων στους πελματιαίου καμπτήρες των δακτύλων.
Στους συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν οκτώ αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες, που αποτελούσαν ειδικά σημεία της οπίσθιας επιφανειακής γραμμής της δεξιάς περιοχής του σώματος και καταγράφηκε το ηλεκτρομυογραφικό σήμα στη δεξιά περιοχή του σώματος σε επτά συνθήκες (μέτρηση ηρεμίας, μέτρηση κατά την παθητική και ενεργητική πελματιαία ραχιαία κάμψη ποδοκνημικής, μέτρηση κατά την ισομετρική σύσπαση των πελματιαίων καμπτήρων, μέτρηση κατά την ισομετρική έκταση του αυχένα και κατά την εφαρμογή τεχνικών μαλακών μορίων στους πελματιαίους καμπτήρες της ποδοκνημικής.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας δείχνουν πως και στις έξι (6) μετρήσεις φαίνεται να υπάρχει μεταφορά ενέργειας σε σύγκριση με την μέτρηση ηρεμίας. Αναλυτικότερα, οι η ηλεκτρομυογραφική ενεργοποίηση (ΗΕ) κατά την ενεργητική ραχιαία-πελματιαία κάμψη ποδοκνημικής, κατά την ισομετρική συστολή των πελματιαίων καμπτήρων κατά τις ενεργητικές εκτάσεις αυχένα και την ισομετρική συστολή των εκτεινόντων αυχένα ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη σε όλα τα ηλεκτρόδια της οπίσθιας επιφανειακής γραμμής, σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση ηρεμίας. Επίσης, η ΗΕ ηρεμίας μετά από μυοπεριτονιακή θεραπεία στους πελματιαίους καμπτήρες έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά μόνο στα ηλεκτρόδια της έξω κεφαλής του γαστροκνήμιου και μακράς κεφαλής δικεφάλου, σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση ηρεμίας. Τέλος, η ΗΕ κατά την εφαρμογή παθητικής ραχιαίας-πελματιαίας κάμψης ποδοκνημικής ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε όλα τα ηλεκτρόδια, πλην των ηλεκτροδίων της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής μοίρας σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση ηρεμίας.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν την θεωρητική υπόθεση και πρόταση , ότι είναι δυνατή μεταφορά ενέργειας σε απομακρυσμένα σημεία του ανθρώπινου σώματος μέσω των μυοπεριτονιακών προσαρμογών. Αυτά τα ευρήματα ενισχύονται από την εύρεση σημαντικής ΗΕ ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος ακόμα και κατά την εκτέλεση παθητικής κίνησης της ποδοκνημικής. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη προκειμένου τα ευρήματα της παρούσας έρευνας να τεκμηριωθούν και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση νέων κλινικών θεραπευτικών προγραμμάτων.
|