Περίληψη: | Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τις γνώσεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με ΔΑΦ και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν, κατά τη γνώμη τους, στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών. Απαρτίζεται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό.
Στο θεωρητικό υπόβαθρο αναλύονται σε υποενότητες ο ορισμός, τα αίτια και τα βασικά χαρακτηριστικά εμφάνισης της ΔΑΦ και πώς αυτά διαφοροποιούνται από το DSM-IV στο DSM-V. Επιπλέον, μέσα από έρευνες παρουσιάστηκαν οι γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών/τριών με ΔΑΦ καθώς και τα δικαιώματά που έχουν σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε αντίστοιχα σε Ελλάδα και Κύπρο. Εν συνέχεια, αναφέρονται έρευνες για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών με ΔΑΦ, η γνώση και η στάση των εκπαιδευτικών απέναντι σε αυτά.
Στην έρευνα συμμετείχαν 40 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με 66 ερωτήσεις, κλειστού και ανοιχτού τύπου. Η συλλογή των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω χορήγησης ερωτηματολογίων σε ηλεκτρονική μορφή προς τους συμμετέχοντες μέσα από το «Google Forms». Έπειτα από αυτό συζητήθηκαν οι απαντήσεις των εκπαιδευτικών συγκριτικά με τις βιβλιογραφίες ώστε να φανεί ποιοι από αυτούς είναι σύμφωνοι. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες φαίνεται να έχουν κάποιες γνώσεις όσον αφορά τη ΔΑΦ σε γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών/τριών με ΔΑΦ.
Λέξεις-Κλειδιά: ΔΑΦ, γλωσσικές δεξιότητες, κοινωνικές δεξιότητες, αντίκτυπος, εκπαίδευση, παράλληλη στήριξη.
|