Περίληψη: | Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε για το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Στη συγκεκριμένη ερευνητική εργασία, σκοπός είναι να διερευνήσουμε τις αλλαγές των παραμέτρων φώνησης (ύψος, εύρος, βασική συχνότητα και αναπνευστική ζωτικότητα πνευμόνων) που παρατηρούνται ανάμεσα σε τραγουδιστές και σε τυπικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 εως 40 ετών (άντρες και γυναίκες) με κοινή παράμετρο τις καθημερινές συνήθειες ζωής τους.
Αρχικά, γίνεται αντιληπτική και ακουστική ανάλυση του ύψους της φωνής σε ανάγνωση κειμένου με κανονική ανάγνωση και ανάγνωση με διακύμανση της φώνησης (θεατρική φωνή). Στη συνέχεια, έγινε αντιληπτική και ακουστική ανάλυση σε επιμηκύνσεις συμφώνων [s], [z] και τη παραγωγή φωνήεντος [a] με σταθερή φωνή, σε βήματα (step up και step down) και σε ανέβασμα και κατέβασμα του ύψους της φωνής τους σε κάθε δραστηριότητα αντίστοιχα (glide up και glide down).
Οι ηχογραφήσεις έγιναν με βάση το ερευνητικό πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε για την εκπόνηση του ερευνητικού μέρους της εργασίας αυτής και από όλα τα υποκείμενα ζητήθηκε ηχογράφηση δύο φορές με την δυνατότητα επανάληψης σε περίπτωση αποτυχίας ή μη κατανόησης των εντολών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι τραγουδιστές, είχαν μεγαλύτερη διάρκεια στις δοκιμασίες επιμήκυνσης καθώς η τεχνική που χρησιμοποιούσαν ήταν διαφορετική από αυτή του τυπικού πληθυσμού (διαφραγματική έναντι κοιλιακής). Επίσης, οι γυναίκες τραγουδίστριες, πραγματοποίησαν με μεγαλύτερη ευκολία όποια δοκιμασία αφορούσε την αύξηση του ύψους, ενώ στη μείωσή του ήταν καλύτερες από τις γυναίκες του τυπικού πληθυσμού. Συνάμα, οι εναλλαγές του ύψους στις ίδιες δοκιμασίες ήταν μεγαλύτερες. Όσον αφορά τους άντρες τραγουδιστές, εκείνοι, πραγματοποίησαν με μεγαλύτερη ευκολία τις δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με την μείωση του ύψους ενώ ήταν καλύτεροι με την αύξηση του ύψους από τους τυπικούς άντρες ομιλητές.
Ακόμα, βρέθηκε ότι στη θεατρική ανάγνωση κειμένου υπήρχαν εμφανέστερες εναλλαγές ύψους από ότι στην απλή ανάγνωση κειμένου.
|