Περίληψη: | Η παγκόσμια ομοσπονδία της πετοσφαίρισης υπολογίζει ότι 500 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παίζουν βόλεΪ. Υπάρχει το κλειστό βόλεϊ και αυτό της παραλίας. Από τα δύο το πιο δημοφιλές είναι αυτό στην παραλία ( beach volley ) ,που παίζεται με δύο άτομα σε κάθε πλευρά του γηπέδου και όχι με έξι όπως το κλειστό. Βέβαια και τα δύο θεωρούνται ολυμπιακά αθλήματα και έχουν μεγάλο κοινό.
Οι τραυματισμοί στη πετοσφαίριση συνήθως οφείλονται στα συνεχόμενα άλματα (Jumps), χτυπήματα (hits) και άμυνες (blocks) της μπάλας. Ενώ οι τραυματισμοί κατάχρησης παρατηρείται πως είναι πιο συνηθισμένοι από τις άμεσες πλήξεις. Στο επαγγελματικό επίπεδο οι αθλητές είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς κατάχρησης λόγω του υψηλού φόρτου προπόνησης που εκτελούν. ( Κevin Eerkes, 2012)
Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πετοσφαίρισης είναι τα επαναλαμβανόμενα άλματα που κάνουν οι αθλητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα κάτω άκρα και να εμφανίζονται τραυματισμοί. Ειδικότερα στο γόνατο συνηθίζονται τραυματισμοί όπως τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα και μερική ή ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. (Kevin Eerkes, 2012)
Το γόνατο είναι η μέση άρθρωση του κάτω άκρου. Είναι μία διάρθρωση που σχηματίζεται από τρείς επιμέρους διαρθρώσεις : δύο κνημομηριαίες διαρθρώσεις ( έξω και έσω ) και μία μέση επιγονατιδομηριαία διάρθρωση. Έχει δύο βαθμούς κίνησης. Ο πρώτος επιτρέπει τη μεταβολή της απόστασης μεταξύ κορμού και εδάφους και ο δεύτερος τη περιστροφή του επιμήκους άξονα της κνήμης, όταν το γόνατο δεν βρίσκεται σε πλήρη έκταση. (I.A. Kapandji , Κeith L.Moore, Arthur F.Dalley, Anne M.R. Agur )
Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με συντηρητικό τρόπο ή με χειρουργική επέμβαση. Γενικότερα , πάντως κυρίαρχο λόγο στην αποκατάσταση και τελική θεραπεία των τραυματισμών του γόνατος διαδραματίζει ο τομέας της φυσιοθεραπείας. Ο φυσιοθεραπευτής ελέγχει την κατάσταση του ασθενούς και τον κατευθύνει ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που είχε πριν τον τραυματισμό και φυσικά στην αγαπημένη του δραστηριότητα το βόλεϊ.
|