Περίληψη: | H εργασία καταπιάνεται µε το ζήτηµα της Ηθικής Σκοπιάς στο Μarketing, αναλύοντας ως case study την εταιρεία The Body Shop International PLC.
Στόχος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη πραγμάτευση της σχέσης Ηθικής - Μarketing και έπειτα η διερεύνηση της σύνδεσής τους με τις δύο ανώτερες ανάγκες της πυραμίδας του Maslow. Για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιµη η ανάλυση κατά στάδια, τουτέστιν η ερμηνεία των επιµέρους όρων αλλά και η στη συνέχεια σύμπτυξη τους, βάσει και της οποίας θα αναδυθεί το περιεχόμενο της έννοιας της «Ηθικής Σκοπιάς στο Μarketing».
Μέσω της πτυχιακής θα εισαχθούμε στις έννοιες και φιλοσοφίες που συνοδεύουν τη λέξη marketing, το στόχο αυτής της επιστήμης, τις στρατηγικές και τη σημαντικότητά της. Συνεχίζοντας, θα δούμε τι είναι αυτό που ορίζουμε ως ηθική, πως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την ιστορία, ποιοι είναι η παράγοντες που την μεταβάλλουν καθώς και το πως εκλαμβάνεται από τις επιχειρήσεις & τους καταναλωτές στις μέρες μας. Επιπρόσθετα, θα γίνει μια σύντομη αναφορά στην πυραμίδα αναγκών του Maslow, η οποία σε συνδυασμό με τα 2 προηγούμενα κεφάλαια θα οδηγήσει στο ερώτημα, εάν οι ηθικοί παράγοντες που μας οδηγούν ως καταναλωτές στις μέρες μας, συνδέονται με τις δύο ανώτερες ανάγκες της πυραμίδας του Maslow.
Επίσης, θα δούμε ένα χειροπιαστό παράδειγμα της εμπορευματοποιημένης ηθικής, μέσω ενός Case Study αφιερωμένου στον κολοσσό που εισήγαγε την ιδέα του να αγοράζουμε κάτι με καλό σκοπό, στο ευρύ κοινό: τη The Body Shop International PLC.
Τέλος, θα ερευνήσουμε μέσω ενός ερωτηματολογίου εάν όντως η θεωρία περί σύνδεσης ηθικής και αναγκών Maslow ευσταθεί, και αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος της εμπορευματοποιημένης ηθικής, προς όφελος του καταναλωτή.
|