Περίληψη: | Στην εργασία αυτή γίνεται ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας όσον αφορά την συσχέτιση της καθιστικής εργασίας και της εργονομίας, τις πιο προβλεπόμενες παθήσεις που οφείλονται στην καθιστική εργασία, τις δομές που επηρεάζονται και την ενημέρωση του κοινού για αυτές. Τέλος, θα κατασκευαστεί ένα εγχειρίδιο για την ενημέρωση του ευρύ κοινού με απλές οδηγίες και συμβουλές προς αποφυγήν των μυοσκελετικών κακώσεων.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των συχνότερων μυοσκελετικών προβλημάτων που σχετίζονται με την τηλεργασία. Επιπλέον, στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός εγχειριδίου για τα άτομα που εργάζονται από το σπίτι με απώτερο σκοπό την ενημέρωσή τους και την πρόληψη μυοσκελετικών προβλημάτων.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Η αναζήτηση της αρθρογραφίας βασίζεται σε άρθρα από επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν δημοσιευθεί μεταξύ του 2000 και 2022. Οι όροι αναζήτησης αποτελούνται από σχετικές με την θεματολογία λέξεις, συμπεριλαμβανομένων των ορών: «τηλεργασία», «μυοσκελετικές παθήσεις» και «τηλεϊατρική. Η εργασία συμπεριλαμβάνει μελέτες που αναφέρονται σε ενήλικες με μυοσκελετικά προβλήματα τα οποία έχουν συσχετιστεί με την τηλεργασία. Εντός της εργασία λαμβάνονται υπόψιν, επίσης, άρθρα σχετικά με τις εργονομικές παρεμβάσεις και τις αλλαγές που μπορούμε να προτείνουμε, είτε μέσω αλλαγών του περιβάλλοντος χώρου, είτε μέσω ειδικών ασκήσεων, καθώς και τον τρόπο που αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η τρέχουσα βιβλιογραφία αναφέρει μεγάλη συσχέτιση της καθιστικής εργασίας με την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων στους εργαζομένους, κυρίως στον κορμό και στα άνω άκρα. Χαρακτηριστικά, προβλήματα στην οσφυϊκή και την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, όπως επίσης και προβλήματα στην περιοχή των ώμων. Δευτερεύοντα προβλήματα σε άκρα χείρα και αγκώνες εμφανίζονται επίσης, σε μικρότερο ποσοστό, όμως.
Όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού για τις σωστές εργονομικές θέσεις που πρέπει να ακολουθούνται, και εδώ το ποσοστό ενημέρωσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτω του 30%, στις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως, όταν οι εργαζόμενοι είχαν σωστή και έγκυρη ενημέρωση για απλές παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν στην καθημερινότητά του και στον τρόπο με το οποίο εργάζονται, το ποσοστό εμφάνισης των συμπτωμάτων μειώθηκε δραματικά, με την προϋπόθεση οι εργαζόμενοι να ακολουθούσαν τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
|