Περίληψη: | Εισαγωγή: Η σταθερότητα του κορμού θεωρείται θεμελιώδης αρχή για την λειτουργικότητα του σώματος και περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου της δύναμης, αντοχής, ευελιξίας, λειτουργικότητας κλπ. Για την αξιολόγηση των προαναφερθέντων παραμέτρων, χρησιμοποιούνται διάφορες λειτουργικές δοκιμασίες κορμού οι οποίες βοηθούν στον εντοπισμό και την αναγνώριση των ελλειμμάτων του και οι οποίες είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη, ενώ, πολλές από τις δοκιμασίες χρησιμοποιούνται και ως ασκήσεις σε προγράμματα αποκατάστασης ή βελτίωσης της σταθερότητας κορμού.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να διερευνηθούν οι λειτουργικές δοκιμασίες του κορμού που υπάρχουν, ως προς την εγκυρότητα και την αξιοπιστία αλλά και ως προς τη χρήση τους στην αποκατάσταση, στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιολόγησης. Αλλά και στο εάν και με ποιόν τρόπο χρησιμοποιούνται και εντάσσονται ως ασκήσεις στην πρόληψη, αποκατάσταση των ασθενών με οσφυαλγία ή low back pain (LBP) και σε αθλητές με στόχο την πρόληψη, αποκατάσταση και αύξηση επιδόσεων.
Μέθοδος: Η έρευνα έγινε μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων αναζήτησης άρθρων: PubMed, MEDLINE Google Scholar. Τα κύρια κριτήρια εισόδου θα είναι άρθρα που επικεντρώνονται στην αξιολόγηση του κορμού μέσω λειτουργικών δοκιμασιών, στην μελέτη της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας τους καθώς και η εφαρμογή τους σε θεραπευτικά πρωτόκολλα εντός των προαναφερθέντων δύο μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων και σε υγιή πληθυσμό. Τα κριτήρια αποκλεισμού θα αφορούν έρευνες που δεν έχουν ως στόχο την εφαρμογή και αξιολόγηση των δοκιμασιών ή αναφέρονται σε πληθυσμιακές ομάδες με νευρολογικές παθήσεις.
Συμπεράσματα: Οι λειτουργικές δοκιμασίες είναι επί το πλείστων αρκετά αξιόπιστες και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την σταθερότητα του κορμού. Ακόμη φαίνεται πως εφαρμόζονται σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες για την πρόληψη έως και την αύξηση επιδόσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση για το ποιες δοκιμασίες πρέπει να χρησιμοποιούνται και πότε. Τέλος η χρήση τους δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση αλλά και την χρήση τους ως ασκήσεις.
|