Η σχέση των φωνολογικών διαταραχών με την εμφάνιση δυσκολιών στην ανάγνωση και το γραπτό Λόγο σε ελληνόφωνα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (6-8 ετών)

Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά την σχέση της φωνολογικής διαταραχής με τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (6-8 ετών) και πώς μπορούν να επηρεαστούν οι ακαδημαϊκές δεξιότητές τους στο σχολείο. Εξετάζονται οι δεξιότητες των παιδιών στην γραφή, την ανάγνωση και την φωνολογική...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Χόρμπα, Χριστίνα, Ρούσσος, Δημήτριος
Άλλοι συγγραφείς: Chormpa, Christina
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2023
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://hdl.handle.net/10889/24292
Περιγραφή
Περίληψη:Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά την σχέση της φωνολογικής διαταραχής με τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (6-8 ετών) και πώς μπορούν να επηρεαστούν οι ακαδημαϊκές δεξιότητές τους στο σχολείο. Εξετάζονται οι δεξιότητες των παιδιών στην γραφή, την ανάγνωση και την φωνολογική ενημερότητα, με την χρήση εξειδικευμένων αξιολογητικών υλικών που δημιουργήθηκαν για τον συγκριμένο σκοπό. Οι συμμετέχοντες της έρευνας είναι 10 ελληνόφωνα παιδιά από Α’ έως Γ΄ δημοτικού που πληρούν τα κριτήρια επιλογής. Πιο συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν 5 παιδία της Α’ δημοτικού, 4 παιδιά της Β’ δημοτικού και 1 της Γ΄ δημοτικού. Δεδομένου ότι τα παιδιά είχαν λάβει διάγνωση αμιγώς φωνολογικής διαταραχής, αρχικά αξιολογήθηκαν στην ανάγνωση γραμμάτων, συλλαβών, λέξεων, προτάσεων και κειμένων. Στην συνέχεια αξιολογήθηκε η ικανότητα γραφής τους, με δοκιμασίες αναγνώρισης γραμμάτων συλλαβών και λέξεων, με αντιγραφή, με καθ’ υπαγόρευση γραφή και με τον εντοπισμό ορθογραφικών λαθών. Τέλος στα πλαίσια αξιολόγησης της φωνολογικής τους επίγνωσης, εξετάστηκε τόσο η επιγλωσσική όσο και η μεταγλωσσική επίγνωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των φωνολογικών διαταραχών και των δυσκολιών στην ανάγνωση και στην γραφή. Η μεγαλύτερη δυσκολία και τα περισσότερα λάθη των παιδιών εντοπίστηκαν στην ορθογραφημένη γραφή και την δοκιμασία συλλαβικής κατάτμησης, κατά την αξιολόγηση της φωνολογικής ενημερότητας. Οι δεξιότητες ανάγνωσης φάνηκε πως ήταν επηρεασμένες στον μικρότερο βαθμό, αφού τα ποσοστά επιτυχίας των δοκιμασιών ήταν αρκετά υψηλά σχεδόν για όλα τα παιδιά. Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνονται από τις ήδη υπάρχουσες έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές δεξιότητες ανάγνωσης. Το γεγονός αυτό καθιστά τα περισσότερα άτομα με φωνολογική διαταραχή να είναι καλοί αναγνώστες με χαμηλές ορθογραφικές δεξιότητες.