Περίληψη: | Στην παρούσα εργασία επιχειρήθηκε να μελετηθεί η άσκηση της διοίκησης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από το πρίσμα του φύλου του/της διευθύνοντος/ουσας. Ο κορμός της εργασίας περιφέρεται γύρω από δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας εστιάζει στο αν η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διοίκησης εξαρτάται από το φύλο του/της διευθυντή/ντριας ενώ ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στην απουσία του γυναικείου φύλου από τις διοικητικές θέσεις, στα αίτια του φαινομένου και στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του.
Για τον σκοπό αυτό έγινε ποσοτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 125 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προσδιορίσουν το φύλο και τα χαρακτηριστικά των διευθυντών τους καθώς και τα χαρακτηριστικά της διοίκησης που ασκούν ενώ παράλληλα να καταθέσουν την άποψή τους απέναντι στα εμπόδια που αναστέλλουν την αναρρίχηση του γυναικείου φύλου στην ιεραρχία καθώς και να επιλέξουν εκείνες τις λύσεις που θεωρούν ως καταλληλότερες για την υπερπήδηση αυτών των εμποδίων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του διοικητικού έργου και το στιλ ηγεσίας που εφαρμόζεται σε μια σχολική μονάδα δεν εξαρτάται από το φύλο του/της διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας καθώς τα προσωπικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού τόσο του άντρα διευθυντή όσο και της γυναίκας διευθύντριας δεν δείχνουν να αποκλίνουν ιδιαίτερα. Έπειτα, όσον αφορά στην αντιπροσώπευση των γυναικών στη διοικητική ιεραρχία, τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αν και δεν έχει ακόμα επέλθει η απόλυτη ισότητα συγκριτικά με τη συμμετοχή των αντρών. Ως κυριότερος παράγοντας αναχαίτισης της ανέλιξής τους θεωρούνται οι οικογενειακές υποχρεώσεις που τις αποτρέπουν από το να αναλάβουν επιπρόσθετες ευθύνες ενώ ως βασικότερη λύση αναδείχθηκε η παροχή κινήτρων (οικονομικών κ.α.).
|