Περίληψη: | Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης αποτελεί η ανασκόπηση των βιοδεικτών σε μορφώματα ρινός-παραρρινίων κόλπων, η μελέτη του ρόλου και της συμπεριφοράς της περιοστίνης σε ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες, καθώς επίσης και η μελέτη της έκφρασης της περιοστίνης για πρώτη φορά σε ασθενείς με βλεννοκήλες παραρρινίων κόλπων, σε ασθενείς με κύστες εκ κατακρατήσεως, ασθενείς με χοανοπολύποδες και σε ασθενείς με ανεστραμμένο θήλωμα.
Υλικά και μέθοδοι
Στην παρούσα διατριβή έγινε διερεύνηση των επιπέδων έκφρασης του γονιδίου της περιοστίνης (POSTN), τόσο σε επίπεδο mRNA και πρωτεΐνης σε ιστούς ασθενών, όσο και σε επίπεδο συγκέντρωσης της πρωτεΐνης σε ορούς ασθενών με τις μεθόδους PRC, ELISA, Western. Αναλύθηκαν ιστοί από ρινικούς πολύποδες (P, n=36), ανάστροφα θηλώματα (IP, n=18), κύστεις (Cy, n=16), βλεννοκήλες (Mu, n=10) και χοανοπολύποδες (Ch, n=10), ενώ ως δείγματα μάρτυρες χρησιμοποιήθηκαν ιστοί από 36 υγιή άτομα (C1-36). Μόλις ολοκληρώθηκε η απομόνωση του ολικού εκχυλίσματος RNA, ποσοτικοποιήθηκε το κάθε δείγμα με φωτομέτρηση στα 260nm. Παράλληλα έγινε έλεγχος της ποιότητας των ολικών RNA που απομονώθηκαν από κάθε δείγμα με πήκτωμα αγαρόζης παρουσία φορμαλδεΰδης.
Αποτελέσματα
Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα επίπεδα mRNA του POSTN στους πολύποδες, τις κύστεις και τις βλεννοκήλες, ενώ στους χοανοπολύποδες παρατηρήθηκε αύξηση όμως χωρίς στατιστικώς σημαντική διαφορά, ενώ στα ανάστροφα θηλώματα δεν παρατηρήθηκε αύξηση της έκφρασης του mRNA του γονιδίου POSTN. Αναφορικά με τα επίπεδα POSTN στον ορό των ασθενών (ELISA), στατιστικώς σημαντική διαφορά με αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στις βλεννοκήλες, ενώ στους πολύποδες και τους χοανοπολύποδες παρατηρήθηκε αύξηση χωρίς όμως στατιστικώς σημαντική διαφορά και τέλος δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα ανεστραμμένα θηλώματα. Σύμφωνα με τις ανοσοαποτυπώσεις κατά Western, στατιστικώς σημαντική διαφορά εμφανίστηκε στους πολύποδες, τις κύστεις, τις βλεννοκήλες και τους χοανοπολύποδες ενώ και παλι δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα ανεστραμμένα θηλώματα.
Συμπεράσματα
Η μελέτη για πρώτη φορά ασχολήθηκε και εντόπισε την αυξημένη παρουσία POSTN σε ασθενείς με καλοήθη κυστικά και συμπαγή μορφώματα όπως οι βλεννοκήλες, οι κύστεις κατακράτησης και οι χοανοπολύποδες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Δεδομένου του διαφορετικού επιπέδου έκφρασης για την κάθε κλινική οντότητα, η POSTN μπορεί να έχει ρόλο με πιθανή κλινική χρησιμότητα ως βιοδείκτης, για τη διαφοροδιάγνωση σε ασθενείς με κυστικά αλλά και συμπαγή μορφώματα ρινός και παραρρινίων κόλπων αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί ο ρόλος της.
Η έκφραση της POSTN στους ρινικούς πολύποδες παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση, γεγονός που δηλώνει ότι η POSTN παίζει κάποιο ρόλο στις φλεγμονώδεις διεργασίες του παθογενετικού μηχανισμού τους. Συνεπώς, η POSTN μπορεί να έχει ρόλο με πιθανή κλινική χρησιμότητα ως βιοδείκτης, προγνωστικός για τη βαρύτητα της νόσου ή θεραπευτικός στόχος σε χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους με σαφή χαρακτηριστικά αναδιαμόρφωσης ιστού όπως η CRSwNP.
Τα αποτελέσματά μας παρέχουν στοιχεία για μελλοντικές μελέτες της παθογένεσης της CRSwNP αλλά και φαρμακευτικών στόχων της CRSwNP, καθώς επίσης και για μελλοντικές μελέτες της παθογένεσης κυστικών και συμπαγών μορφωμάτων ρινός και παραρρινίων κόλπων.
|