Summary: | Οι δημόσιες συμβάσεις συμβάλλουν σημαντικά στον τομέα της οικονομίας και επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος εξαρτάται από την ορθή και αποτελεσματική υλοποίηση των διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Ο σεβασμός και η τήρηση των γενικών αρχών που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις καλλιεργεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνιστικές διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα, διαφάνεια, αδιαβλητότητα, απουσία διαφθοράς και διαπλοκής. Επιθυμούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που απουσιάζουν αθέμιτες πρακτικές και συμπαιγνίες αλλά αναπτύσσεται ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός.
Ο νόμος 4412/2016 ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις. Εισήγαγε ουσιαστικές και κρίσιμες τεχνικές και καινοτομίες στον τρόπο με τον οποίο ο δημόσιος φορέας συνάπτει συμβάσεις με τους οικονομικούς φορείς. Υιοθέτησε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις στην διαγωνιστική διαδικασία. Θεσπίστηκαν κριτήρια και διαδικασίες για κάθε στάδιο της σύμβασης και εισήχθησαν κοινωνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία στα κριτήρια ανάθεσης. Θεσπίστηκε ένα ενιαίο και ρυθμιστικό πλαίσιο σε επίπεδο ενωσιακού δικαίου που επιτρέπει την συμμετοχή ευρωπαϊκών οικονομικών φορέων.
Η παροχή αποτελεσματικής έννομης προστασίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην προαγωγή της ασφάλειας δικαίου και ανόθευτου ανταγωνισμού. Η προάσπιση των συμφερόντων των οικονομικών φορέων που συμμετέχουν σε διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων επηρεάζει την εξέλιξη ενός διαγωνισμού. Η προδικαστική προστασία που παρέχεται έγκαιρα, άμεσα με ευέλικτες διαδικασίες μειώνει τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και ενισχύει την ταχύτερη υλοποίησή τους.
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την εξέλιξη των διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων στους ΟΤΑ από την εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών, ΕΚΠΟΤΑ, στις αλλαγές που επήλθαν με τον νέο νόμο 4412/2016. Επιχειρεί να αναλύσει τις διαγωνιστικές διαδικασίας μέσα από μελέτες περίπτωσης προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών που διενεργήθηκαν τόσο με τον ΕΚΠΟΤΑ όσο και με το Ν.4412/216 στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ΚΟΔΗΠ, από το 2012 μέχρι σήμερα. Ο ΚΟΔΗΠ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, συστάθηκε το 2011 με την συγχώνευση των νομικών προσώπων κοινωνικής προστασίας του Δήμου Πατρέων και των καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν σ΄ αυτόν, ήτοι, Δήμο Μεσσάτιδας, Δήμο Παραλίας και Δήμο Ρίου. Γίνεται επίσης αναφορά στην αξία της τήρησης των γενικών αρχών που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζει η παροχή έννομης προστασίας στους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς ενός διαγωνισμού, στην αποτελεσματική υλοποίηση του διαγωνισμού αυτού.
|