Περίληψη: | Ζούμε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης-της τεχνολογικής επανάστασης. Με την εμφάνιση της πανδημίας του covid-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη χώρα μας έγινε προτεραιότητα. Στην ψηφιακή μετάβαση αυτή, υλοποιήθηκε και το έργο της ψηφιακής τιμολόγησης για τους επαγγελματίες του κλάδου, δηλαδή τους λογιστές, αυτό επέφερε την ολική αναδιοργάνωση του τρόπου σκέψης, λειτουργίας και υλοποίησης των υπηρεσιών τους.
Στην παρούσα εργασία, θα αναλυθεί η ιστορική πορεία της λογιστικής επιστήμης και πως αυτή συνδέεται με την σταδιακή άνοδο της τεχνολογίας των πληροφοριών με την κορύφωση να συμβαίνει από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα. Επιπλέον, θα αναλυθούν, οι έννοιες των ηλεκτρονικών βιβλίων και η εφαρμογή τους στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myDATA, θα παρουσιαστεί ο τρόπος διαβίβασης των δεδομένων, καθώς και τα οφέλη από την ψηφιακή μετάβαση αυτή για τις οικονομικές οντότητες της χώρας. Εκτιμάται λοιπόν, ότι οι έξυπνες τεχνολογίες και η αύξηση της ψηφιακής εξοικείωσης λόγω της ένταξης της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, θα συμβάλλει και θα βελτιώσει σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες και την ποιότητα των εργασιών των λογιστών, κάτι που εξετάζεται, στην παρούσα εργασία, μέσω του μοντέλου αποδοχής της τεχνολογίας και των εξεταζόμενων παραγόντων, αντιλαμβανόμενης χρησιμότητάς, ευκολίας χρήσης, συνθηκών διευκόλυνσης και συμπεριφορικής πρόθεσης για χρήση.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι, μια τέτοια αλλαγή θα έρθει αντιμέτωπη με εμπόδια στην αρχική εφαρμογή της, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αισιοδοξούμε ότι θα επιτύχει τους στόχους δημιουργίας της εξασφαλίζοντας ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον εργασίας για τους λογιστές, που θα αυτοματοποιεί τις διαδικασίες, μειώνοντας έτσι το φόρτο εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα την φερεγγυότητα των εξερχόμενων από το σύστημα πληροφοριών και τελικά διασφαλίζοντας τη μείωση φαινομένων όπως π.χ. η φοροδιαφυγή.
|