Περίληψη: | Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως σκοπό να περιγράψει την λειτουργία ενός ιχθυογεννητικού σταθμού κάνοντας μία ξεχωριστή αναφορά στα τμήματα από τα οποία αποτελείται και στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας τους όπως το τμήμα των γεννητόρων (ώριμα γενετικά ψάρια), τα τμήματα ζωντανής τροφής τα οποία αποτελούν υποστηρικτικό τμήμα των λαρβών, όπως το τμήμα των τροχοζώων ‹‹Rotifers›› ή αλλιώς των τροχοζώων, το τμήμα της Αρτέμια, το τμήμα του εκκολαπτηρίου (νυμφικό στάδιο), της αποκοπής (αποκοπή από τη ζωντανή τροφή), και τέλος το τμήμα της προ-πάχυνσης (νεαρά ανώριμα ιχθύδια) αλλά και του ποιοτικού ελέγχου. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά και στα υποστηρικτικά τμήματα.
Ο ιχθυογεννητικός σταθμός αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της παραγωγής των ψαριών διότι είναι το αρχικό στάδιο όπου δημιουργούνται από εκεί εξ αρχής οι οργανισμοί οι οποίοι στην συνέχεια πρόκειται να εκτραφούν-καλλιεργηθούν μέχρι να φτάσουν σε μέγεθος ικανό προς μεταπώληση σε άλλες μονάδες πάχυνσης με σκοπό την περεταίρω καλλιέργεια μέχρι το εμπορεύσιμο μέγεθος.
Ένας ιχθυογεννητικός σταθμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα υποστηρικτικά τμήματα τα οποία συνεισφέρουν στην σωστή λειτουργία του. Η λειτουργία ενός ιχθυογεννητικού σταθμού διαφέρει μεταξύ σταθμών διαφορετικών εταιρειών για πολλούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούς τους λόγους θα μπορούσαν να είναι οι εξής: Ένας ιχθυογεννητικός σταθμός διαφέρει στον αν θα έχει τμήμα γεννητόρων δηλαδή αν θα παράγει ο ίδιος τα αυγά που θα καλλιεργεί ή θα τα αγοράζει έτοιμα από άλλο σταθμό αλλά και στο αν θα δημιουργεί την αναγκαία ζωντανή τροφή του εκκολαπτηρίου ή θα την αγοράζει από άλλη επιχείρηση.
|