Περίληψη: | Έχουν διατυπωθεί πολλοί ορισμοί αναφορικά με την εργασιακή ικανοποίηση, με την έννοια να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συναισθηματική κατάσταση που βιώνει ένα άτομο στο χώρο εργασίας. Καθώς ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι κομβικής σημασίας για την παροχή ενός ποιοτικού και κατάλληλου διδακτικού και ευρύτερου έργου, είναι σημαντική η ύπαρξη υψηλών επιπέδων επαγγελματικής ικανοποίησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η μη ικανοποίηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και αποδοτικότητα του εργαζομένου.
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση και παρουσίαση της επαγγελματικής ικανοποίησης εργαζομένων σε διάφορους Ιδιωτικούς και Δημόσιους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Πάτρας. Στην δειγματοληπτική έρευνα συμμετείχαν 160 άτομα, άντρες και γυναίκες, με την έρευνα να πραγματοποιείται με τη χρήση του ερωτηματολογίου εργασιακής ικανοποίησης του εκπαιδευτικού TSI.
Η σχολική ηγεσία φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων, ενώ από την άλλη πλευρά δεν ισχύει κάτι τέτοιο στη συνεργασία με το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ο επιθυμητός βαθμός ικανοποίησης αναφορικά με τις μισθολογικές απολαβές. Παράγοντες όπως ασφάλεια και καταλληλόλητα του χώρου εργασίας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός ευχάριστου, φιλικού και συνεργατικού χώρου εργασίας βοηθάνε στην αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας τους. Καθοριστικής σημασίας είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου πλάνου διασφάλισης, καταγραφής και εκτίμησης της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων, το οποίο θα πρέπει να σχεδιάζεται και να συμφωνείτε σε συνεργασία με τον εκάστοτε εργαζόμενο. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι η δημιουργία ενός συστήματος ανατροφοδότησης και ελέγχου σε συχνή βάση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται συνεχείς αξιολογήσεις στις διάφορες πρακτικές που εφαρμόζονται και να πραγματοποιούνται οι αναγκαίες αλλαγές/διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.
|