Περίληψη: | Η ψηφιακή αναδιάρθωση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ένα ζήτημα το οποίο εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία και πολλές προκλήσεις. Τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντούν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι θέματα που σχετίζονται με: την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών, την ανάγκη για αλλαγή της κουλτούρας και των συνηθειών των εργαζομένων, τον ανταγωνισμό μεταξύ των ολοένα και περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών, το μεγάλο κόστος και τέλος την αξιοπιστία τους.
Καθώς οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας αναγκάζουν ολοένα και περισσότερο την στροφή όλων των επιχειρήσεων προς την ψηφιοποίηση η ασφάλεια των δεδομένων των πελατών γίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους είναι προστατευμένα τόσο από επιτήδειους hacker,όσο και από τους ανταγωνιστές τους. Και ταυτόχρονα η πολυπλοκότητα της χρήσης των υπηρεσιών παραμένει σε λογικά πλαίσια. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό καθώς οι ως τώρα εργαζόμενοι είχαν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο γραφειοκρατικό τρόπο εργασίας και η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή πρέπει να γίνει ομαλά προκειμένου να μην υπάρχουν λάθη και ασυνεννοησίες ιδίως για θέματα τόσο σοβαρά όπως οι ασφαλίσεις και τα τραπεζικά δάνεια. Ακόμα οι ψηφιακές λύσεις χρειάζεται να είναι ευέλικτες και μεθοδικές προκειμένου το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας τους να μην είναι απαγορευτικό. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η ψηφιακή αναδιάρθρωση μπορεί να συνεπάγεται σημαντικά έξοδα για τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς τα κόστη ανέρχονται τόσο σε υλικό (προσωπικοί υπολογιστές εργαζομένων , servers)όσο και σε λογισμικό (συστήματα διαχείρισης λογιστηρίου ,συστήματα ψηφιακής επικοινωνίας πελατών, συστήματα συντήρησης και εποπτείας web βάσεων δεδομένων).Τέλος ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός και η παγκοσμιοποίηση θέτουν σε κίνδυνο πολλές μικρομεσαίες ασφαλιστικές επιχειρήσεις αφού οι πολυεθνικές ασφαλιστικές όπως οι AIG,Allianz,AXA,Prudential έχουν ήδη κατοχυρώσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς και παρέχουν υπηρεσίες σχετικά φθηνά σε όλη τη γη.
Λύσεις σε πολλά από αυτά τα ζητήματα έρχονται να δώσουν διάφορα λογισμικά διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP συστήματα) όπως το το Dynamics 365 Business Central – InnovEra, η ελληνικοποιημένη έκδοση του Dynamics 365 Business Central που έχει αναπτυχθεί από την Data Communication και συνδυάζει τα καινοτόμα χαρακτηριστικά μιας κορυφαίας διεθνώς all-in-one ERP λύσης. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Business Central είναι η Οικονομική διαχείρηση καθώς επιτρέπει τη σύνδεση των δεδομένων του Λογιστηρίου, τις Πωλήσεις, τις Αγορές, την Αποθήκη, καθώς και από τις επαφές με τους πελάτες , ώστε η Διοίκηση και γενικότερα τα στελέχη όλων των τμημάτων να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησής τους και να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Τέλος άλλες πολύ ευρέως διαδεδομένες λύσεις ERP είναι: SAP, Oracle, NetSuite, Infor, Epicor, Sage ιδίως ο SAP είναι ευρέως διαδεδομένος σε πολλά είδη επιχειρήσεων όπως τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα το σύστημα του progress του πανεπιστημίου μας χρησιμοποιεί το ERP του SAP για την διεκπεραίωση των λειτουργιών του.
|