Περίληψη: | Η παρούσα εργασία με τίτλο γεωφυσικές, γεωλογικές και ιζηματολογικές μελέτες αποτελεί την διπλωματική εργασία του γεωλόγου Αναστασόπουλου Παναγιώτη-Λουκά, στα πλαίσια του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Ωκεανογραφία - Εξερεύνηση, αποτύπωση και διαχείριση θαλάσσιου περιβάλλοντος», με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παπαθεοδώρου Γιώργο. Η σύνταξη της εργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών που ανέλαβε το εργαστήριο ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών στον κεντρικό λιμένα του Πειραιά για να σχεδιαστεί σωστά το πλάνο βυθοκόρησής του.
Στο εισαγωγικό κεφάλαιο της εργασίας δίνεται ο ορισμός της βυθοκόρησης και αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για τη βυθοκόρηση λιμένων. Στη συνέχεια αναλύονται διεξοδικά δύο παραδείγματα βυθοκόρησης λιμένων, αυτών της Νέας Υόρκης και του Ρότερνταμ, που αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα λιμάνια του πλανήτη. Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στις αναγκαίες έρευνες για τη βυθοκόρηση των λιμένων αλλά και στην περιβαλλοντική διαχείριση του υλικού μετά τη βυθοκόρηση. Το κεφάλαιο κλείνει με την επισήμανση του πλαισίου και του σκοπού της εργασίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναδεικνύεται η περιοχή μελέτης αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Πραγματοποιείται η ιστορική αναδρομή του λιμένα τόσο στα αρχαία όσο και στα νεότερα χρόνια, μέχρι δηλαδή και τη σημερινή εποχή ενώ παρουσιάζεται και ο χάρτης δραστηριοτήτων όλου του λιμένα.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και επεξηγούνται αναλυτικά οι εργασίες πεδίου που εκτελέστηκαν για να συλλεχθούν τόσο τα γεωφυσικά όσο και τα ιζηματολογικά δεδομένα και έπειτα οι εργασίες που έλαβαν χώρα στο εργαστήριο μετά τη συλλογή. Τέλος, γίνεται αναφορά στα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία των δεδομένων, όπως το SonarWiz 6 αλλά και το πακέτο ARG GIS και συγκεκριμένα το Arc Map.
Στα επόμενα κεφάλαια ακολουθούν τα αποτελέσματα της έρευνας. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται και ερμηνεύονται οι χάρτες και τα μωσαϊκά των γεωφυσικών διασκοπήσεων. Οι χάρτες αυτοί αναλυτικά είναι: Χάρτης βυθομετρίας, Μωσαϊκό αποτύπωσης του πυθμένα στο εσωτερικό του λιμένα σε χαμηλή συχνότητα (100kHz), μωσαϊκό αποτύπωσης της επιφάνειας του πυθμένα στο εσωτερικό του λιμένα σε υψηλή συχνότητα (400 kHz), μωσαϊκό αποτύπωσης τμήματος πυθμένα ακριβώς έξω από την είσοδο του λιμένα (100 kHz), χάρτης ακουστικών τύπων επιφάνειας πυθμένα (και ανάλυση του κάθε τύπου ξεχωριστά), χάρτης στόχων επιφάνειας πυθμένα και χάρτης ακουστικών τύπων υποδομής πυθμένα.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα δεδομένα ιζηματολογίας των επιφανειακών ιζημάτων και οι χάρτες κατανομής μέσου μεγέθους κόκκων αλλά και τριών κοκκομετρικών μεγεθών (άμμος, πηλός, άργιλος). Στη συνέχεια γίνεται σύγκριση των γεωφυσικών δεδομένων και χαρτών με τα αντίστοιχα των ιζημάτων.
Η εργασία ολοκληρώνεται με την σύνοψη των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τα αποτελέσματα αλλά και με μία σύντομη περιγραφή των επόμενων βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει η ερευνητική διαδικασία ώστε να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα και να εκπονηθεί σωστά το πλάνο της βυθοκόρησης.
|