Περίληψη: | Η οδοντιατρική φοβία είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα που επηρεάζει την οδοντιατρική περίθαλψη και τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτή η διπλωματική στοχεύει στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ οδοντιατρικού φόβου και άγχους κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επισκέψεων, της συσχέτισης μεταξύ οδοντιατρικού ιστορικού που σχετίζεται με το COVID-19 και της στοματικής υγείας, του προγνωστικού ρόλου του φόβου στο οδοντιατρικό ιστορικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των διαφορών φύλου στο οδοντιατρικό άγχος. Οι στόχοι είναι η ενίσχυση της θεραπευτικής σχέσης, η βελτίωση της εμπιστοσύνης και της συναισθηματικής ασφάλειας των ασθενών, η διευκόλυνση της κλινικής πρακτικής και η αντιμετώπιση των αρνητικών αντιλήψεων που σχετίζονται με την οδοντιατρική.
Σκοπός: Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να εξετάσει τους συσχετισμούς και τους προγνωστικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον οδοντιατρικό φόβο, το άγχος, το οδοντιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με το COVID-19 και τα αποτελέσματα της στοματικής υγείας. Με την κατανόηση αυτών των σχέσεων, οι οδοντίατροι μπορούν να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση του οδοντιατρικού φόβου, την ενίσχυση της στοματικής υγείας και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας των ασθενών.
Μεθοδολογία: Η μελέτη χρησιμοποίησε μια προσέγγιση μικτών μεθόδων, συλλέγοντας εμπιστευτικά δεδομένα μέσω ερωτηματολογίων από ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω) που προσήλθαν σε ιδιωτική οδοντιατρική κλινική. Η ανάλυση συσχέτισης, η ανάλυση παλινδρόμησης και η δοκιμή Mann-Whitney χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ οδοντιατρικού φόβου και άγχους κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επισκέψεων, αποδεικνύοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα φόβου συσχετίστηκαν με αυξημένο άγχος. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ του οδοντιατρικού ιστορικού που σχετίζεται με το COVID-19 και της στοματικής υγείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με πιο εκτεταμένα οδοντιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το COVID-19 αντιμετώπισαν μεγαλύτερα προβλήματα στοματικής υγείας. Η ανάλυση παλινδρόμησης έδειξε ότι ο φόβος προέβλεψε σημαντικά το οδοντιατρικό ιστορικό κατά την περίοδο COVID-19, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ως προγνωστικού παράγοντα. Επιπλέον, οι διαφορές μεταξύ των φύλων βρέθηκαν στο οδοντιατρικό άγχος, με τους άνδρες να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Συμπεράσματα: Αυτή η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ οδοντιατρικού φόβου, άγχους, οδοντιατρικού ιστορικού που σχετίζεται με το COVID-19 και αποτελεσμάτων στοματικής υγείας. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της δημιουργίας ισχυρών θεραπευτικών σχέσεων, της οικοδόμησης εμπιστοσύνης των ασθενών και της παροχής συναισθηματικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επισκέψεων. Η αποτελεσματική επικοινωνία, η εκπαίδευση των ασθενών και οι τεκμηριωμένες στρατηγικές είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του οδοντιατρικού φόβου και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της στοματικής υγείας. Τα ευρήματα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου του φόβου στο οδοντιατρικό ιστορικό και τη στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επιτρέποντας στους οδοντιάτρους να ενισχύσουν την κλινική πρακτική και να προωθήσουν θετικές αντιλήψεις για την οδοντιατρική.
|