Μελέτη αποτίμησης της απώλειας αλιεύματος των λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού κόλπου από τα ιχθυοφάγα πουλιά. Περίπτωση του κορμοράνου (Phalacrocorax carbo)

Ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) είναι ιχθυοφάγο υδρόβιο πτηνό με εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη. Ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό με την αλιευτική παραγωγή και τους χρήστες των λιμνοθαλασσών. Η παρούσα εργασία θα μελετήσει την απώλεια των α...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Κώνστας, Σπυρίδων
Άλλοι συγγραφείς: Konstas, Spyridon
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2023
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://hdl.handle.net/10889/25369
Περιγραφή
Περίληψη:Ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) είναι ιχθυοφάγο υδρόβιο πτηνό με εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη. Ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό με την αλιευτική παραγωγή και τους χρήστες των λιμνοθαλασσών. Η παρούσα εργασία θα μελετήσει την απώλεια των αλιευμάτων των λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού κόλπου από τη θήρευση των κορμοράνων. Τα λιμνοθαλάσσια οικοσυστήματα αποτελούν βιοτόπους που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (Natura 2000), ενώ αναπτύσσεται μια σημαντική τοπικού χαρακτήρα αλιευτική δραστηριότητα συμβατή με το πλαίσιο προστασίας και με έντονες κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις (Koutrakis et al., 2007). Η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού είναι γνωστή για την εξαιρετική της σημασία για την ορνιθοπανίδα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί κόμβο για το κύριο μεταναστευτικό μονοπάτι πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας. Οι λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού κόλπου φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών όπως είναι και ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo). Η διατροφή του, η οποία έχει μελετηθεί στα μεταβατικά ύδατα (λίμνες, λιμνοθάλασσες και εκβολικά συστήματα) εστιάζεται σε είδη ψαριών που είναι διαθέσιμα στο εκάστοτε οικοσύστημα στο οποίο εγκαθίσταται, ενώ οι επιπτώσεις στην αλιεία θεωρούνται από μικρή έως, στις περιπτώσεις των λιμνοθαλασσών, σχετικά υψηλής σημαντικότητας (Liordos & Goutner, 2007; Liordos et al., 2011). Ήδη με την ανάπτυξη ενός μοντέλου δυναμικής ιχθύων στόχου και απαιτήσεων τροφοληψίας φαίνεται σημαντική εμπλοκή του είδους στην απώλεια αλιευμάτων (Katselis&Moutopoulos, 2015). Στην παρούσα εργασία θα εκτιμηθούν διαχρονικά οι απώλειες του αλιεύματος από τη θήρευση του κορμοράνου στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και θα αξιολογηθεί η συνεισφορά της διαχρονικά στην απόδοση των λιμνοθαλασσών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν συλλογή ετήσιων αλιευτικών παραγωγών από τις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού καθώς και συλλογή των καταγραφών του αριθμού των κορμοράνων που διαχειμάζουν στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού Κόλπου από το 2002 έως το 2020.